Cek air bateri kereta


Cek air bateri kereta adalah perkara asas dalam pemeriksaan kereta anda dan samada anda pria atau wanita sepatutnya anda mesti tahu nak cek dan tau bagaimana nak top up paras air ke tahap yang sepatutnya.

Selalu juga tengok kereta tersadai di tepi jalan tapi bukanlah kereta buruk pun, kereta baru. Kesimpulan awal yang boleh dibuat ialah bateri kereta lemah atau pun bateri kereta kong. Samada memang bateri dah lama atau tak pernah cek air bateri kereta.

Sekarang ni dah ada gajet yang boleh digunakan dalam memberi amaran awal berkenaan condition bateri. Ianya telah di bangunkan oleh syarikat teknologi tempatan. Hanya dengan sistem yang mudah, ringkas dan praktikal satu gajet kecil ini boleh di plug in ke sumber letrik kereta dan anda terus boleh tahu keadaan bateri kereta secara terus. Ada 3 warna umum yang digunakan sebagai penunjuk iaitu 1 merah, 1 kuning dan 2 hijau:

1. 2 hijau – bateri sangat baik

2. 1 hijau – bateri baik

3. 1 kuning – bateri kurang baik (dicadang agar tukar baru)

4. 1 merah – bateri kong

Untuk mengetahui dengan lebih jelas boleh tonton video di bawah:

1. Mula-mula ignite power (injin belum hidup) – lampu menyala dan tunjuk status sebenar bateri (hanya 1 lampu hijau menyala bagi bateri saya)

2. Bila start injin semua lampu terpadam sebentar

3. Lampu menyala semula

Gajet ini ada fungsi lain seperti menstabilkan kuasa dalam sistem kereta secara keseluruhannya termasuk sistem elektronik bagi kereta moden. Ada juga testimoni pelanggan yang menyatakan gajet ini dapat menjimatkan minyak kereta.

Saya pun dah pakai satu tapi saya guna on and off lihat kepada keperluan  dan condition enjin (wira standard se 1.5) pada haritu. Target saya lebih pada enjin yang smooth dan condition enjin dan bateri kereta yang sihat.

Advertisements