Modifikasi Kereta


Page ni baru dibuka agar saya dapat buat survey sedikit berkenaan keperluan pengunjung blog ini. Harap dapat berkongsi maklumat berkenaan apa yang anda mahu dari saya. Jadi ada beberapa soalan yang perlu anda jawab. Tapi sebelum tu jemput dulu menonton video terhangat dari kami.

Sebelum tu bagi yang gila minat kat car electronics saya pasti anda pasti meroyan bila nengok item kat sini. Harga pun harga borong. Kenapa bayar lebih sedangkan boleh beli dengan harga murah. Betul tak? Survey je dulu harga. Tengok bajet. Ada yang minat dan perlu, bajet pun ok barula boleh sambar haha …

Video panas the latest!!!

Video terhangat terbaru!!!

Video 1

Video 2

Video 3

Video 4

Semoga anda terhibur dan seterusnya menjawab soalan yang ada dibawah.

Soalan Pertama

Nak tahu bengkel power yang buat ubahsuai kereta??!

Soalan Kedua

Terima kasih atas kerjasama anda jawab soalan kat atas ia sangat dihargai.


Jika Berminat Untuk Tambah Speed Kereta Sampai Cecah Top Speed

Sila ikuti langkah ini:

1. Klik gambar fuel injector – mana satu injection yang anda mahu? kiri atau kanan?

2. Baca testimoni

3. Share dengan kawan2

ne_clean_dirty_injectors_min

Terima kasih atas kerjasama anda ya.

NAK LIHAT VIDEO MODIFIKASI KAMI?!!

|

\|/

342 thoughts on “Modifikasi Kereta

  1. rauf

    aku ingat nk tkr body part kpd evo 3..tp cm sure xsure je leh lps ngn jpj ke x.tp aku tgok rmai skrg bdk2 pkai body part evo 3..cm xde prob je ngn jpj.klu lps mmg aku nk pkai..

  2. piyu

    salam bro..sy ad sbuah saga lama yg br dhadiahkan kpd sy slepas lama tsadai bwah pkok dpan uma..engin asal 1.3 tlah dtukar kpd engin mitsubushi magma 1.5,model tu sy xtau ape cz sy br je blaja bab2 modified keta nie..sy nk mntak tip ngan abg cmner nk tmbah kuasa engin tu,cz sy rasa engin tu da ckup power lau stakat nk follow wira stndard spupu sy tu..heheh..so,sy rasa xyah nk tkar engin laen la..abg rasa bbaloi x lau sy install supercharger??abg sy
    ckap la spercharger kna tggung rsiko pecah engin??btol ke??n sy nk tau kt mane wrkshop yg buat bumper n bodykit fiber..j,tu je..salam..

  3. rasenye x payah la abg nk modified enjin tu…modal nk install super charge kat enjin tu pown dah makan ribuan rnggit…pakai jew la pew yg ade klu xnk 2kar enjin lain…klu abg nk tau pasal body kit tu just beli majalah kereta yg sedia ada tu ok…klu nk dapatkan lebih info just call sy…faiz 0123003785

  4. salam bro rauf…pasal body part tu mmg dah menjadi ksalahan tpi klu dah teringin nk pakai tu just pakai jew bab selagi x kena tu kre x salah la kn…tp kalau saman, kene la tanggung. camtula lbh kurang…

  5. leman

    salam.. nak tanyer cikit.. sy ada wira a/back 1.3.. paham2 jelah dia punyer performance camne.. lau saya nak up cikit dia punyer power tanpa tukar enjin dan menjejaskan feul cons nak wat aper yer.. ada kawan cakap tukar kepada blok 1.5.. betul ker.. lau boleh berapa kosnyer.???

  6. sahril

    maaf saya ingin bertanya saya ada masalah pasalkereta saya. saya ada model toyota corona tt141 tapi saya dah tukar engine 1g gte masalahnya wirering kereta tu (rojak) dan engine selalu liking sekarang saya nak tukar engine model yg sama saya ingin bertanya kt mana saya boleh buat perkara seperti berikut:-

    1. aligmen body.
    2. tukar engine.
    3. wire ring.
    4. interior.
    5. cat.

  7. EVO RACING

    kepada yang zon utara, perlu khidmat kawal selia bole rujuk saya di alamat berikut: masuk mudah.my > pilih negeri perlis> search kawal selia… tentu jumpa kami di evo racing.

  8. sahril

    thank faiz sayadah ambil no awak nanti saya free saya call. saya nak bawa kereta untuk dia tengok dan nak tau kos keseluruhan. saya sekarang kt shah alam sek 7

  9. terima kasih kepada kosmo dan juga pengunjung blog yang setia dari saya dan adik saya (Faiz)…selalulah melawat blog ni dan sudi kongsikan pendapat korang semua…tq

  10. kpd bro shahril kt mane loksi anda coz sy blh knl kn bro ngn kwn sy….wrkshp die kt felda bkt cerakah…kt pnck alam bro…..kt c2 sume blh settle…..kte blh dil la jmpe kt mane….sy blh tlng bwk kn

  11. sniper

    Pertanyaan, Memandangkan Proton Exora (M) adalah base campro 1.6. Adakah sesuai untuk saya convert Exora kpd GSR 1.8 (CK type) yg biasa diconvert masuk kedlm waja?

  12. alamak en sniper….model tu bru lg la…sy pn blum tgk lg kedudukn tapak mounting nye cmne…tp bg sy ade kemungkinan klu lain pn tapak mountingnye bezanye tak bnyk…kire krja gile gak la sbb wirering dashbord kompom kene rojak punye…

  13. sam

    bro;nk tnya ckt ni.Saya skrg ni pki ngine 4g92,masalhnye ngine tu timing dia tggi la.so camne nk htr workshop pndai tuning ngine ni.Pastu stereng,bila time koner belah kanan macam ada minyk sangkut2.Ape hal bro?

  14. am

    Salam bro,
    Tanye sikit boleh bro..
    saya ader sebijik wira..wira saya skng sudah tukar enjin evo2 standard gaban..
    skng nie..masalh yang saya selalu hadapi susah nak start enjin..
    bila nak start jer..dia mati..spai 5,6 kali gak lah bro..baru ok..
    sebelum nie ok..baru2 jer jadi..
    ape yang tak kena ngan keta saya yer bro??
    buat pengetahuan bro..saya amik half cut..
    wayering semua ngan barang2 kat enjin tue..semua evo2 punyer barang..
    tolong saya bro..

  15. to bro sam==>cari workhshop yg mempunyai sistem MUT dan tuning lah kereta awk tu ok..pasal yg cornering minyak sangkut2 tu kita kena check dulu kerosakan yg berlaku baru dapat mngetahuinya…klu nk kita chat pown boleh jugak tapinya kita tuning secara manual…

  16. to am=>mungkin auto choke awk rosak la..cbe servis dlu throttle body tu…lepas tu tuning kalau x boleh jugak tukar throttle body k…klu nk jimat carik part yg bahagian bawah throttle body tu..tapi part tu susah nak dapat..

  17. azizol

    bro tompang tanya…..aku nk tukar enjin aku dr NA ke TURBO….aku ingat nk sambar evo3 halfcut…masalahnya mahal sgt la…..bro ade kenal2 halfcut yg bleh dpt murah2 ckit x….evo3 skrg market berapa ek…..

  18. azizol

    bro aku ade satria 1.3 tp dh tukar engine 4g91 1.5….tp aku xpuas la ngan engine 4g91 tu….aku ingat nk tukar gsr 4g93T….masalah aku skrg bleh endos kew engine tu klu aku tukar….tp org ckp klu kta naik cc step by step bleh betol kew……klu nk kautim body 1.3 masuk engine 1.8 berapa RM…..

  19. azizol

    bro lu ade lubang halfcut murah2 tak engine evo3…..klu ade bleh x bg alamat halfcut tu….

  20. to azizol-rasenye mane2 kdai potong pn marketnye lbh kurang je…yg psl satria 1.3 tu xblh la nk endos coz body asalnye 1.3….pd pndpt sy la kn klu sy 4g91 tu sy bolt on je…cr je kt kdai potong kit turbo gsr 1 set

  21. aziz

    salam bro,sy nk tnye kit,sy pkai enjin 4g93.ble pas trik,ade bnyi cam btukang kt lam enjin,tp pas tkan klac da xde bnyi tu.kdang2 ade bnyi,kdng2 xde.tu yg wat sy pning skunk ni.ble tnye bngkel,deorg ckap gear box.lau bro nk taw,ble psang air cond mkin btambah kuat bnyi btukang 2.pe prob sbnar nye bro?

  22. KAMARUL

    bro. nak tanya cikit bole… kenapa suhu radiotar selalu tinggi bila kita berhenti dengan engine terpasang?? saya dah puas hantar bengkel, semuanya kata ok, x de problem.

  23. to aziz>>>>biasenye klu tekan klac bunyinye hilang 2 ade kemungkinan bearing klac je yg mslh…tp nk lbh pasti kene check dlu la…payah skit klu bnde bkn dpn mate ni

  24. Din

    Sya ada sbuah keta wira 1.5 fuel injection…….so, sya minat utk bg keta sya ni ada power dr segi turbo & sbginya la bila jln tanpa penukaran enjin……dan keta sya ni menggunakan rim 17….apa brg yg perlu sya masukkan dlm sistem supaya keta sya ni power & brapa agak2nya kos…???? klu senang sms je kat no ni 016-8672162

  25. to din>>>klu enjin awk 4g91 sng skit klu nk bolt on turbo coz awk blh pkai turbo kit 4g93 turbo….tp klu enjin awk 4g15 agak ssh klu nk bolt on turbo….biasenye kasi upgrade la…tp kosnye tinggi la…biasela kn brg modified…

  26. Mohd Ariff

    Salam bro. nak tanya skit, bila masa sesuai untuk buat tuning waja 1.6. Bleh bagi tak senarai kedai yg ada sistem MUT kat area shah alam

  27. bro ariff,
    klu rase2 mcm kete berat je, buat full servis trmask tuka filter gearbox. klu auto, servis throttle body hgn tuning skali. kbykn worksyop area sh alam dh ada MUT…klu nk confirm kene call faiz…hubungi kami,tq.

  28. syam

    salam..saya nak mintak tolong la ngan bro2 disini. sy skang tgh mencari karburetor utk proton saga 1.3 tahun 89…kalo ade boleh la kontek sy di no 019-8805311 area seremban. tq

  29. mawie

    apakah rim yang paling sesuai untuk di kereta wira tanpa menggunakan lower spring tetapi nampak mantap?

  30. ala sng je en. mawi…pkai je rim 16..tp klu nk cntk kene adjust gak spring dpn..klu tak nmpk mcm kete tu nk ke bulan nnti…klu tak nak adjust pn tkpe…blh je..

  31. Hi Bro,
    Nak tanya engine apa yg save budget untuk upgrade wira 1.5 sy, Laju xpenting sgt cuma kalu ble sedap semasa pemanduan dah le…

  32. hi john…enjin ape yg save bajet ek…klu nk save cr enjin 4g92(1.6) yg org dh upgrade enjin lg bsr la..xpn enjin lantai kt kdai h/cut…4g91(1.5 dohc) blh 4g93(1.8) pn blh…sume 2 trpulang pd en.john punye bajet

  33. zul

    nak tanye, saga punye carb, lau sacond, de yang ok n sempoi tak, kete nak gune untuk daily usage je, jadi nak jimat minyak.. ade sape2 le rekemon carb pe yang masuk ngan saga 4g15 12v aku ni.. mtk tolong bro2 sekelian bg jawapan

  34. jebat

    Salam 1 Malaysia.
    saya ader kereta wira aeroback 1.5 auto tapi dah convert manual.
    masalah kereta saya ni lembab.. macam 1.3 pon ader..(adessss)
    saya nak tanya.. Bro ader bukak bengkel kete ke? brape klu nk bodykit kasi canteek sikit? n macam maner nk kasi up power sket…? klu boleh x nk la tukar engine. kete 1.5 boleh pakai clutch 1.6 ke?
    klu Bro boleh tolong, contact la saya : jebatiskandar85@gmail.com
    buget dalam kurang RM4K untuk full bodykit ngan Engine (cukup kew..?)

  35. ye en.jebat…skrg kete awk injection ke karburator…klu nk sdp kasi upgrade skitla…mcm clutch plak blh pkai flywheel super touring…bru la blh pkai clutch 8 inci…standart 1.5 7 inci je…bab bodykit plak biasenye wira aeroback ni pkai kn bodykit mirage asti je…

  36. zahar sprinter

    bro nk tnye kos untuk convert wira ke evo3 agk2 brp trmsuk bodypart,brake,seat ngan enjin

  37. kira

    halo bro, aku nk tnye klau satria neo 1.3 blh ke nk convert enjin gsr ck 1.8 terbalik .? ke lg sesuai amek satria neo 1.6? mne lg elok? ape beza dia? lg 1 klau da convert enjin nie blh bw jln jauh tmpa mslh x?

  38. helo kira…klu nk sdp 1.6 la…klu 1.3 pn ok gak ye x..ttp org kate satri neo gak…tp xkn la kete bru nk tukar2 enjin….

  39. hakim

    salam bro. sy pakai satria 1.3 injection jer. tapi takde budjet nak tuka enjin. so mcm mne ek sy na bagi laju skit? bole ke bolt on turbo enjin 1.3 ni?

  40. zul

    ade sape2 belah alor star le bantu aku dalam usaha menjimatkan penggunaan patrol aku, keta aku tu macam bela hantu jek, dah la berat je rase bawak kete nye, tak sampai 100 dah pun begegar, bawak slow pun makan minyak kuat, bawak laju seniri mau ingat la.. lau boleh nak buat bagi enjin rasa ringan n jimat minyak punye.. keta aku saga 4g15 12v, boh rm 20 le jalan dalam tak sampai 80km da kering siap menyala pulak…

  41. kira

    owh.. ok2.. tu la, aku igt nk amek neo 1.3 second je.. klau nk bli yg bru mmg membazir r..
    aku igt 1 kete ni mmg aku nk khas wt race ngn mber2.. kete kluarga lain tu yg amek second je.. agak2 klau tkr enjin, jln jauh ade mslh x?

  42. hakim

    ouh kalau mcm toh ape yg bole sy buat kt enjin 1.3? kalau nak bolt on faiz ckap tak brbaloi pulak.

  43. klu nk tukar enjin kosong 1.5 mhl la plak ye x…nk kene endos lg…leceh kn…ape kate awk tukar piston bsr skit ngan klac bsr skit…tp kosnye pn blh tahan gak…tp tula jln paling pintas…

  44. acai

    bro nk tnye la..brpe bajet nk convert krete perdana lame ke perdana v6 bru..
    bodykit,lmpu dpn n blakang,cat…brpe agak nye…

  45. boy

    salam bro2 skalian… sy pkai enjin 4g93 dohc.. mslah nye tuning keta sy ni ade prob ler.. mse idling ekon tu die cam nak mati.. tp ble aku tukar sensor trthbdy pn same gak.. kdang2 xpsang ekon tp psang lampu besar bile ram die ade gigil gak.. aper yg xkne yer??

  46. boy

    lau psang ekon ok bro.. rpm xgiler.. rpm lau xpsang 1k atau 900 lau psang die trun skit jer 900 atau 800… sy xpenah psang lg FICD toyota tu.. lau psang aircon ble nak brenti mesti rpm jatuh pastu cam nak mati enjin tp mse compressor jalan la, lau compressor xjlan ok plak..

  47. acai

    bro klau sy nk wat kat bngkel bro bley ke..
    nk convert perdana lame ke bru..
    bmper perdana bru,cat,lmpu dpn blk..

  48. acai

    1. nk cat satu body
    2. adjustable ape yg bgus utk perdana? dan hrge adjustable tu brape agak2 nyer..
    3. saiz brape sport rim yg sesuai kat perdana dan nmpak lawa…

    terima kasih…

  49. faiz

    acai>>>cat 1 body dlm 2k…klu kristal dl 2200 smpi 2500 tgk warna ape mau…
    adjustable pkai hwl…bru dlm kotak dlm 1800..1 year warranty ….klu nk seken kdi potong pn ok…tp mcm rui plak coz value dlm 1500…
    rim 17 pn dh ok bro…klu nk cun pki dpn 7 inci blkg 8 inci…xpn dpn 7 inci stgh blkg 8 inci stgh pn blh…

  50. haslie

    bro,sy pakai wira 1.6 pastu compressor aircond nie jap jalan pastu kat lama sikit dah tak jalan…time panas terik tak mau jaln plak…malam ok jer sejuk bukan main lagi sampai tak nak berenti bile dah off termostat..sila la komen ade ker termostat dia rosak pastu leh tak tukar dgn termostat evo sbb member ada tolak dashboard 1 set.komen ye

  51. faiz

    ket….sy blum kaji lg la psl nk msk kn head tu…klu x silap sy head 4g61 tu bsr klu nk disumbatkn kt blok 4g13 yg kecik tu…tp klu nk bolt on still lg pkai head 4g13 tu blh la….

  52. yeke bro..ok r klu cm 2.agak2 kosnya brapa?
    1.turbo set(apa yg sesuai?)
    2.ECU & wayaring(nk pkai keta pew?)
    Tips bro amat sy hargai,thanks..

  53. GGsajo

    ASKUM BRO..SAYA PAKAI WIRA SEDAN 1.3
    NAK TANYA BOLEH TAK SAYA NAK LOMPAT 1.8 ENGINE PUTRA?KALAU LOMPAT MAHA; TAK AGAK2?

  54. faiz

    ket>>wow…1.3 nk bolt on turbo x rase rugi ke….klu dh injection sumbat terus je turbo subaru….tu pn kosnye dlm 2k lbh….klu blum injection tinggl kire je la brape kosnye…tinggi tu kosnye….blh tukar enjin lain….

  55. faiz

    GGsajo>>rsenye klu 1.3 lompat 1.8 jpj x approve kn….kosnye sy x brape pastila coz tgk pd yg nk jual enjin putra tu la…

  56. arshad

    salam bro faiz, sy nak minta pendapat bro bagaimana untuk meningkatkan pick-up kereta and sedikit top speed untuk kereta waja manual standart. just untuk sedap perjalanan dan senang untuk memotong. buat masa ni sy rase pick up kereta saya amat lemah kalau nak dibandingkan myvi pun laju lagi. saya menggunakan rim 17 dengan enjin standart dan rase mcm kuasa x sampai je..kdg2 dh tekan minyak sampai rpm 6 dlm gear 3 pun x rase ape2.boleh bg pendapat x ape sy perlu buat tanpa menukar enjin?

  57. bdak baru

    salammm kengkawan…saya nk tumpang tnye ckit…skrg ni sy pakai clutch racing…klu sy tukar clutch 1.8 leh x….tkut klu sy tukar nti..clucth tu xmampu tmpung ngan enjin4g93t yg sy guna skrg…bab xlarat la nk urut kaki bab keras sgt klu kt jln jem ni manjang nk spin jew..hehehe……berbaloi xklu sy tukar ngan saudara sy yg pkai clucth 1.8….

  58. faiz

    bdk bru>awk pkai clutch ape tu….klu 4g93t kn 9 inci clutch nye….klu pkai clutch 1.8 8 inci stgh x vest bro….nnti slip je manjang….ssh ape awk pkai je clutch tu tp cover clutchnye cr exedy standart @ seken evo pnye….covernye yg buat keras bkn clutch plate nye…..

  59. yaya

    salam…
    bro…
    nk tnye cket ni…
    sye ade kereta wira….tp bnyak bnde da brai…krete pn da karat2,kemek2…sye nk repair,tp tkot kne tipu lak…cz sye student lg….huhu…

  60. zhaf

    sye ade ptra thn 97. kalu sye nk upgrade pkai turbo gsr, brape kosnye. ape list brg yg kena cari coz tkt kena tipu dek kdai potong

  61. faiz

    zhaf>>>>dlm 3k lbh la….mntk turbo kit gsrv turbo je kt kdai potong…xde tipu nye….klu nk sng srh pomen cr sume lg sng…tau siap je…

  62. amry

    salam,bang..sy skang ni pkai wira 1.5 sedan..niat nk tkar enjin,,tapi sy dlm dilemma plak sama ada nk pakai mivec NA ataupn gsr turbo..sy akan pakai auto..harga pn lbih kurang btul x..mintak pendapat mana yg bgus dr segi pemanduan,maintanen atau ape saja..bgus msuk gsr atau bagus masuk mivec..//pleasa bang,,tolong,,,,

  63. salam bro.
    berminat btol tgk blog ni.mmg berguna nasihat dan susah nk dapat nasihat cam ni slalu org kedekut nk bagi.
    sy pakai satria 1.3 karburator thn 98 lebey kurang.pagi2 sy start memang semput gile.kalau hujan lagi la kene start dlm 2-3 kali.pastu kne panaskan enjin dalam 6-7 minit.pe masalahnyer yer?ader cara x?lagi satu keter sy pickup memang slow.kekadang ngn lori pon sy bley kalah.pelik tol.sy bkn la nk laju giler tp mcm takder langsung pickup tu.cam ner yer bro?
    sy nk tukar enjin tp memandangkn sy ni student so bajet memang lari la.so mungkin bro ada cara yg terbaik?

  64. faiz

    apiz>>>>tu sy kurang pasti la…ade gak sy dh buat coz atas prmintaan cstmr….tp no enjin ttp same kn ….so xpyh nk risau la…

  65. isamir77

    salam..saya memilika proton saga 1.5 aeroback thn 1990. saya teringin upgrade kepada enjin mivec 1.6. banyak ke perlu di ubah? ataupon 1.6 MMC?

  66. apiz

    salam..nk tnye…kos nk bolt on enjen perdana sei bape eh…bngkel bro kat ner?
    mane tau leh try bro nyer tangan…

  67. amry

    al maklum la sy ni da bekeluarga..mcm tertarik la kat gsr auto ni..berapa ye modal?ciap endos?buat kat bengkel abg la..sy ada dgar klu kita tkar enjin,enjin asal kita ni bleh trade in..btul ke?

  68. faiz

    isamir77>>>sbb awk body saga la kn mmg bnyk nk ubah klu nk msk enjin pape pn…sng cite awk msk je la enjin ape pn yg awk teringin nk rase…

  69. faiz

    apiz>>>alamak…tntang kos mmg sy xblh nk cite detail dlm ni….ni kn plak kos nk bolt on…sori ek…so phm2 la ye ape en apiz ptt buat…hehehe

  70. bdkbr

    sy pkai clucth exedy racing…klu tukar ke cluctch ape yg ok……tau pkai yg exedy stndart….bab xlarat la nk main clucth…keras sgt..leh tcabut lutut…huhu…skrg ni bkn nk bracing…tuk sedap memakai je….

  71. jai jr.

    salam.. nk tnye skit. sye ade saga lama 1.3 manual, thun xigt, no. plat ACA. sye cdg nk tkar engin sb kurang pick up dan kuat mkn petrol. bleh ke msuk engin wira 1.6. kwan sye ckp jpj xlps. nk tnye kdai en azam n fais, bpe bjet tkar engin 1.5 or 1.6 manual. time kasih

  72. fadhli

    Akum tuan. Ambo ada kenari standard. lama dah guna 5 tahun dah. takde buat apa-apa perubahan pada engine, standard ajer. Cuma, bila dah lama ni, rasa macam nak kasi engine tu lebih pick up. takde lah kata nak bawak laju kereta tu, cuma kalau boleh buat engine tu pick up daripada asal, tak perlu lah nak tukar kereta lain lagi.

    Boleh tak tuan bagi sikit tips, kalau ader cara yang simple, atau hanya tukar barang-barang dalam engine yang kecil-kecil ajer ke, supaya engine tu boleh rasa macam pick up sikit. (tukar wayar ke, tukar plug ke, letak apa-apa yang boleh mem’pick up’ kan lagi engine tu.

    Lagi satu, saya ni memang tak tahu langsung pasal engine ni, tapi saya cukup jaga maintainance kenari tu. tu yang rasa sayang nak tukar lagi kereta tu. ingat nak guna lagi setahun dua

  73. muhammad syafiq

    bro….
    sy ad saga lama 1.3…..sy nak tau enjin sy magma ke x…..n sy nk tau ape lg yg boleh sy buat untuk power sikit…..baru nie sy tukar piping wat n power distributor….
    ad laju ckit la…..n ape nasihat bro untuk sy jaga kete sy….

  74. seh

    salam, Sy ader masalah tentang engine kete iswara 1.3 carb. So skrg carb wat hal then nak covert masuk injec wira 1.3. skrg gua dah dapat brg injection (MMC) set wira 1.3.
    + wira injection wiring set
    + Mercedes Fuel pump.
    + Injection set (manifold, trotle body, injector,Ecu) n lain2 barang mmg completed set la.

    masalah sekarang, distributor n wiring.
    (1) So boleh ker wiring injection wira nk combine ngan iswara?
    (2) distributor plak boleh ker pakai 1.6 tanpa tukar slinder head?
    (3) Kebiasaan, berapa kos upah untuk wiring skali pemasangan barang tersebut?

  75. fairoz

    salam bro..nk tanyer ckit leh x..sy ni pkai wira aeroback 1.3 injection..dia punyer g,mmg xleh blah lgsung..nak plak klu neik bukit,siput babi skrg pn da laju..then,my bro offer tukar engine 1.8 dohc dri lancer ck,ingt nk wat la bln 12 atau blan 1 nie..tp sy konfius,boleh lepas ke endorse nti???ape beza 1.8 dohc tue slain laju nyer???please bro jwb..tq

  76. nak tanya bro…kereta sya wira a/b…macam mana nak elak krta melambung-melambung kat jalan trutamanya bawa laju…apa suspansion yg trbaik utk elak benda macam ni? tak slesa nak pandu…bole bgi jenama yg terbaik utk pemanduan yg selesa….tq

  77. wan5702

    Salam..sya pakai wira 1.3 a/b injection..dah pakai ext 4-2-1 biasa, cabel plug besar, n flywheel super touring..
    1. apa lagi ubahsuai minor yg blh tambah pickup n top speed..?
    2. ada terbaca blh masuk blok 1.5..kene enodrse tak?
    3. kesimpulan drpd syarat2 ubahsuai jpj tu, blh tak tukar body part? ada org kt blh, ada org kata tak blh..kalau tak blh, setakat saman atau tahap kene sita?? confuse..
    TQ bro..

  78. hyrul

    salam..nk tanye.perdana ygt masuk enjin evo….driveshaftnya pakai perdana punya kn?bukan evo.ke ada driveshaft custom ke.mcmane nk yg terbaik utk driveshaft bg conversion perdana evo nih?

  79. shah

    salam bro…..

    sy guna perdana sei 97 masalahnya masuk gear enjin mati,kalau cepat tekan minyak boleh jalan tak de masalah.buat scan dia kate solenoid dan clucth masalah.berapa kos?
    1. solenoid
    2. clutch standart
    3. clutch racing atau clutch evo ( blh tambah kuasa engin tak )

  80. imran

    salaM,BRO.
    saya ade masalah kerosakkan enjin.saya memiliki kereta satria 1.3 tahun 2001 injection.masalah kerosakkan enjin saya tu adalah vavle patah,dalam pikiran saya,saya adalah seorang yg amat berminat dalam modifikasi enjin.saya kekurangan modal,tapi dalam kepala saya berlegar2 soalan menanyakan soalan.’kalaulah aku repair harga die lebih kurang dgn harga beli yg lain.saya berhajat untuk mengupgrade kereta saya daripada 1.3 kepada 1.6.kalau saya membeli enjin kosong 1.6 soch atau doch tapi gearbox saya kekalkan kepada 1.3.bolekah saya masukkannya?saya kekurangan budget untuk memiliki 4g93,..bantulah saya.

  81. sara

    sy nk tyer la ckit ni..disebabkan sy wanita xtau sgt la bab krete ni..laki sy beli sebijik honda eg utk buat pg pasar.kata beliau la..enjin single vitec.kete sy ni auto..senang skit cos bwak ank.bila sy bawak gear 2 die cam xmasuk.massuk gear 3 jer jd tersentap..tp bila bawak laju ok plak..bila slow die macm tu..adakah gearbox die masalah ker..pastu kwn sy bgtau kalu nk tukar minyak hitam kne tukar yg vitec punya..betul ker..laki sy ni die pandai beli jer..tp bebal ckit pasl kete ni..so bg pandagan en.macam mane tu..

  82. zudy

    Salam 1 malaysia,
    Tuan nak tanye. sy baru masuk gsr 4g93t. intercooler kecik je kat tepi. nak tukar letak tengah tapi nak pakai bumper standart wira. Berapa ye saiz intercooler ngam2 ke bumper wira. Kalau tuan boleh buatkan boleh kita cerita lebih lanjut. tq

  83. fairuz

    slam bro.sya ada wira 1.5 sedan 97.nk tnya pendapt faiz cam na nk ksi enjin 2 pekap n top spit.klau kita tkr gear box 1.8 ada kelemahan tk pada enjin.sya dlm dilema nk kasi rojk enjin 2 atau nk tkr enjin 1.8 twin cam.brapa kos klau nk tkr enjin 1.8 na kt mna tmpt nk cri enjin murh.klau blh enjin 2 komplek body kit sya tk nk./klau nk rojk enjin stndt lk berpa kos dia.sya harp faiz dpt tlg sya.faiz bolh email kt sya
    mfairuzyusopp@yahoo.com

  84. pekakasari

    Salam bro, cadang awal bln 2 ni nak dtg bengkel..sy pakai wira 1.5 vdo (da modified sket je), tahun 2003 injection, cdg nak pakai servo master pump double layer bg brek cengkam elok lg, nak masuk cam pulley adj skali..harga no hal, tp biarla reasonable ngan kualitinya..harap bro boleh bantu untuk bgtau harga, senang nak bawa…ape2 hal pls msj je kat 0125949101 atau email je..

  85. pekakasari

    lg satu kalu ok la, nak wat appoinment, ble 1 hari siap pasang tak?sy dok jauh putrajaya ni, nak tggal kete masalah la sket..harap dpt membantu..

  86. fairuz

    blok dia/gear box.nk tnya klau syank pkai flywhell super touring 1.8 tpi nk ringan kan dia berpa yg patut sya buang berat dia?cm na nak ksi ringan flywhell 2 blh dlm ka blh luar yg perlu kta ringan kan.

  87. fairuz

    blok dia/gear box.nk tnya klau syank pkai flywhell super touring 1.8 tpi nk ringan kan dia berpa yg patut sya buang berat dia?cm na nak ksi ringan flywhell 2. blh dlm ka blh luar yg perlu kta ringan kan.

  88. Hakim

    Salam bro, sy pakai waja 1.8 renault, masalah skrg sensor gearbox dia prob klu nak repair dkt 5k. ps2 xbyk bgkel yg sggup buat. ingt nak tuka enjin 1.6 je.. tapi sy tak tau mana nak cari & brp pula kos enjin siap pasang & wiring.

  89. rosly

    slm bro, bole tanye sket?
    sy pakai iswara a/b 1.3, made 2003. Sejak thn lepas sy dapati kuasa enjin kete tu merosot (anggaran 20%) dan minyak hitam jugak perlu di tambah1/4 liter tiap 2 mggu.
    so far xde modification la. Tiap kali gi bwat service n enjin tuning, technician ckp ssh nak tune psl rpm meter rosak.
    Soklan sy:1. Xkan rpm meter rosak, xleh bwat engine tuning?
    2. Adekah improper tuning tu mjadi sebab enjin hilang kuasa sebegitu byk?
    3. Perlukah sy anta kete tuk penalaan enjin menyeluruh? spt timing tuk injap dsbgainya.
    Mekasih

  90. salam, nak tanyer cikit.. sy ada wira a/back 1.3 injection.. paham2 jelah dia punyer performance camne.. lau saya nak up cikit dia punyer power tanpa tukar enjin dan menjejaskan feul cons nak wat aper yer.. ada kawan cakap tukar kepada blok 1.5.. betul ker.. lau boleh berapa kosnyer.???
    and nak buat bodykit dlm rm500, agk2 ckup x? (siap cat)

  91. faiz

    adibz>>>blh gak tp nk 2kar blok 1.5 kos nye tinggi gak la…nk kene endos lg kn…bab bodykit tu klu 5 rat siap cat agak pahit skitla….klu x siap cat bodykit lancer blh dpt tu

  92. shaifful

    Askum,sy nak tnye,sy pkai keta wira karburator 1.5,kalau saya nak tkr 4g91,ape prepareration yang patut saya buat,patut ke saya beli halfcut sebijik atau just beli enjin lantai sahaja

  93. ayumi

    salam bro.. saya nie budak mentah lagi… mmg x taw la pasal kete sume nih… cume nak tanye, klu wira 1.3 saya taw saiz clutch sme ngan 1.5.. klu saya nk tuakr 1.6 lak cmne? apa yg saya kne buat? kne ad extra cas ke? thanx ^^

  94. Req

    Salam bro.. Saya nak tnya, wira 1.3 klu tukar clutch 1.6 boleh ker? Biasa nyer dlm berapa kos utk upgrade tue? saya kne tukar clutch plate sekali ker? Mekaseh…

  95. fairuz

    slam saudara faiz.saya ada prtanyaan.berapa harga haflcat gsr turbo sekarng dan berpa kos pasng enjin 2.kat mana bleh dpt harga yg brpatutan.mana tau saudara faiz bleh tolng

  96. salam bro.. nt tolong post comment ekk pasal bracket mounting grbox evo kat perdana saya.. sya nk tau berapa kos kalau nk tempah,,dan kalau xbwak g kete abg boleh wat x.. Tq..

  97. faiz

    fairuz>>>nk best kene stanby 15k la…bru sume cun2
    jojo>>>bsr mslh awk ni ek….awk kol sy la klu awk free
    akmal>>>wow mcm market pasar mlm je bro…hehehehe…bro cr sndr je la…yg 10k pn blh dpt…mane la tau…

  98. iema

    salam bro.. nak tnye sikit, klu tukar cam pulley tuk 4g13, kne tukar cam shaft sekali ker ataw boleh buat satu2 dulu? dan slalu nyer, upah untuk pasang dlm range berapa? thank you

  99. fairuz

    salam saudara faiz.sya pkai wira 1.5.cm na nk tmbh picap.ada org kta hnya tukr clas plate supr touring ja.klau kta pkai clas plate supr tourng 1.8 blh ka?prwhell stndt 1.5

  100. fairuz

    sya nk tnya.kenpa apa bila kta stat keta bunyi dia cam meletup ja cam plag mti ja.sya dh tukar plag sma ja bunyi dia.sya pkai wira 1.5 kaberetar.sya harp saudara faiz dapt menbntu.

  101. zul

    bro skun saya pkai wira 1.5 nk tnya skit
    i) klo nk up 1.8 enjin ape yg sesuai
    ii) sport rim saiz brape yg sesuai
    iii) agak2 ekzos saiz brape yg ok tp x trlalu bising
    dn cost tuk smua 2 brape ek…thanks

  102. Askum,saya ada kereta wira kabureta 1994,masalahnya keta ni mudah bila di hidupkan enjin tetapi saya terpaksa paanaskan enjin dengan tekan pedal minyak selama 4 min baru ok.Saya nak tahu apakah masalah yang di hadaapi,dan satu lagi bila bawa di jalan yang tak rata diaa akan keluar bunyi bising ada yang kata perlu di ganti absober betulkah,hanya itu saja soalan saya

  103. ==>izman, masalah bunyi tu mmg absorber la problemnye, mmg dah sah tu. pasal enjin tu bro bole try swap kaburator yg elok, mcm tu je caranya. bro bole dtg bengkel dan saya bole bagi try swap dgn part saya. bayar duit teh tarik je tu bro. part baru bro kene beli la…

  104. ==> zul, nampaknya hajat bro tu agak besar. saya cadangkan agar bro dapat call saya segera takut2 nanti bajetnye juga besar juga tak termampu. saya boleh cadangkan yang terbaek dan termampu bro.

  105. ==> fairuz, kereta bro ni mcm byk problem je. dah banyak tanya tapi masalah tak setel2 lagi. cam ni bro, kalau bajet dah ready sila datang bengkel baru bole citer. kalu tak ada bajet susah bro. modi2 ni bajet mesti ada la

  106. irwanahmad85

    kalau nak pasang rim 17, apakah kriteria2 yang diperlukan untuk memuatkan rim 17 di kereta wira. skrg ni dkt wira sy hanya spring standard… jika ada suspension ngan absorber kena tukar, yang mana yang bagus dan murah… bole tlng x??

  107. Ijoe

    Salam..bro,sy pakai wira1.5 dan teringin nk tmbh pwr ckt kat enjin standart ni.apa mod2 yg perlu dlakukan?blh ke sy rojak part 1.8(4g93)?atau ada cr ln yg bro blh bg tnjuk ajar..mklum la sy nr nk bjinak2 dgn enjin keta ni..harap bro2 blh bg panduan.yhanks bro

  108. Ijoe

    1 lg bro,blh ke pakai enjin 4g93 ttp wiyering standart 4g15.klu sy nk trade in atau jual 4g15 sy ni (2003)agk2 brp market skg?

  109. Fazli

    Salam otai2 kete…
    Tumpang lalu n bertanya..saya ni nak upgrade performance kete Wira Aeroback 1.3 Injection thn 2000..bleh bagi pendapat tak? Tukar engine?? X perlu tukar engin?? Kos?? Nak buat kat mane??JPJ halal ke??
    Hopefully your advice will make me happy for incoming Raya beb!!

  110. Saiful

    Salam..
    saya nak tanya pendapat Azam, saya dah lama menggunakan enjin evo 3 NA tapi kurang power sebab masuk di body Perdana. Kalau saya nak upgrade masuk turbo kedalam enjin tu apa part yang perlu dibeli? berapa modal keseluruhan?

  111. mamat

    salam,..
    saya pakai satria 4g91.. bila nak start kena tekan minyak baru leh hidup. pastu kadang2 mati sdr kalau brhenti kt trafic light lpas tkan clutch. bla psang aircond lak, terus rpm drop macam enjin nk mati.. boleh saya tahu problem ape and brape kos?

  112. mohd

    salam bang, maaf mencelah.. saya pakai nissan b14, sebelum ini kereta saya pernah overheat dan sudah buat skim head.. dah pasang semula, tapi selepas sudah selesai pasang semula, saya bawak kereta saya kalau lebih 100 km/j dia akan keluar asap yang banyak.. temperature ok.. adakah head saya sudah retak??? atau ada apa2 penjelasan lain x???

  113. sham

    Assalam….
    Emm saya ada 1 wira 1.3 aeroback injection…so apekah cadangan pertama,kedua dan ketiga saudara utk membuatkan kereta wira ini lebih pick-up berbanding biasa tanpa menjejaskan enjin dan kapasiti minyak…?

    Dan andai sekiranya flywheel ditukar maka ukuran flywheel yg manakah dpt memberikan pickup yg betul2 ketara dan lebih terasa..?

    Adakah penukaran flywheel dibuat akan membuatkan clutch menjadi lebih keras utk ditekan..?

  114. Leejo84

    Askum pd otai2 keta..sy nk tnya berkenaan ttg keta wira 1.5 auto cab thn 97 tp dh upgrade g/box manual..mslhnya keta sy jd hlang pick up cuma lajak je..bila brek nk dptkn power pecutan tu blik mcm nk menangis je rsnya..jd apa yg ptt sy bt nk bg lg power?adakah kena tkr clutch plate s/touring,nipiskan f/wheel?cable plug pn kena upgrade gak ke?bosan bila kena cucuk ngan keta iswara std ngan kancil turbo..bengang+malu pn ada..adoiii..laju2 pn keselamatan ttp jg bro.

  115. Azman

    Assalamualaikum,

    Saya nak tanya sikit, kereta saya wira 1.3 manual baru tukar trottle body dgn yg 1.6 punya ( di sebabkan stok habis dan 1.6 punya murah). Semua ok, kereta bertambah pick up, senang nak take over keta tak macam dulu. Ada apa2 masalah ker jika saya pakai trottle body 1.6 untuk engine 1.3 . Saya takut in future ada masalah lain pulak seperti engine overheat ker? Mintak tolong comment ye pasal nih….. terima kasih bebanyak bro.

  116. salam bro,

    saya tumpang gembira atas percubaan bro itu. silap2 kami pun bole copy tektik bro tu. tapi kalu bro nak tau komen pakar bro bole call direct trus ke 0132057839. mcm bro katala takut ada maslah kemudian hari…

  117. azhar

    as’kum,bro nk mntk pndpt la,saya teringin nk tukar enjin pd keta wira 1.5(1999) saya,enjin yg saya minat 4g92 mivec 1.6doch n 4g93 gsr n/a 1.8 tp dlm delima la,mana satu enjin yg low maintenance n save antara kedua2 enjin tu.Lg 1 brape budget perlu saya standbykan utk convert kedua2 enjin tu(budget setiap 1 enjin tu)? kalau blh enjin tu yg sedap wat longdistance la,lg panas lg mantap..tolong bro bg pndpt

  118. ayie

    Salam,

    Soalan saya sbg owner Proton Waja :

    1- Apakah bodypart & aksesori evo yg boleh dipasang pada waja?
    2- Engine apa yg sesuai dpadankan dgn waja tanpa merubah mounting & harap boleh beri range harga siap psg?

    sy sertakan serba sedikit pengetahuan sy berkenaan sparepart mitsubishi yg boleh diupload pada waja utk dikongsi dgn pembaca WAJA 🙂
    -side mirror evo 4/CK, engine GDi/CK, dashboard CK/GDi/evo 7-

  119. salam bro, terima kasih atas minat bro terhadap servis kami. memandangkan untuk menjaga privasi agar tiada manipulasi harga parts mohon agar brp dpt hubungi saya 0132057839.

  120. salam bro ayie, terima kasih atas perkongsian. saya juga mejemput bro untuk kongsikan modifikasi (jika sudi) tersebut dengan upload gambar dan sedikit spec dalam laman facebook kami – http://www.facebook.com/pages/WiRa-XtReMe/112717968750437. berkenaan pertanyaan bro tersebut saya mohon (jika boleh) hubungi saya 0132057839 bagi diskusi selanjutnya. ini adalah kerana terdapat banyak soalan dan kami hanya akan melayan yang benar serius sahaja. harap brp faham. tq.

  121. mael

    salam,klu wira a/b pakai hood asti ada kena ejas apa2 ke atau pnp?hood akan fit cantek atau akan trlebih skit mcm pakai hood mivec?tq..

  122. bro, kalu nk promo tak cukup letak link saje bro. kene la explen sikit pas tu bro bole pos iklan kt fesbuk kami tp dgn cara pengiklanan yg betul ok

  123. salam aku, mana ada bende yang murah bro. kenela invest sket. tak bole nak bagitau kt sini. hakcipta terpelihara. sila call saya 0132057839 ok.

  124. satriakids

    bro,sy nk tnye skit..sy pkai satria 1.3 injection thn 2003,bile psang aircond je msti jd lembab kete walaupun sdgn mluncur gear 5.pe hal tu bro?lg 1,kalo sy nk psang turbo bleh ke?brape kosny..tlg bls d email sy ye.. dantedmc49@yahoo.com TQ

  125. Rele

    Salam ,

    Saya ada kreta wira 1.6. Mslhnya kreta saya top speed hanya blh smpi 150 k/m and engine dia pndi mati2. Sy mmg xseberapa pndi sgt dlm bab2 kreta ni. Sy mmg ada teringin nak 2kar engine tp syg xtau apa engine nak d tukar. Engine yg d nakkan 2 xla nak yg power sgt sbb nak juga bugget cost dlm 2k engine 2.Harap2 ada sesiapa blh tlg sy.Trima kasih.

  126. salam Rele, kita boleh bincang pjg lebar kat sni tp kalau betul2 org sakit dia akn jumpa doktor untuk pemeriksaan untuk ambil ubat. saya cdgkan Rele dtang ke mna2 bengkel bwa kereta untuk pemeriksaan lanjut dan jika Rele tak tau mana nak dituju bolahlah dtg ke bengkel saya EZ Motorsport di Meru, Klang.

  127. satriakids

    ok faiz,tp 1stly sy nk setelkan hal satria sy yg lembab bile pasang ekon,sb bile pasang ekon je otomatik kete jd slow,trase mcm berat je..rase cm xde mud je nk drive kalo pasng ekon dlm kdaan cm tu..tp, bile off ekon,mmg pecut.cmne sy nk setelkan msalah tu bro?adakah sy perlu cek ekon or servis ke?

  128. satriakids

    ok,tq faiz..sy nk setel prob ekon ni dlu..oya,yg sal turbo tu kalo nk pasang skali ngn blow off xde jd ape2 ke kt enjin yg standart cm kereta sy tu?sb ade membe ckp enjin cpt hangkang kalo psg turbo.btl ke?

  129. azrai

    bro. nk tnye sikit. wira saye 1.5. engine stock. pkai kaburator. member saye wira 1.3 engine stock jugak. tp injection. slalu nye kami suke suke test power krete. masalah nye krete saye wira 1.5 tu x bole nk kejar sgt wira 1.3 membe saye tu. ade cara x nk kasi saye bole kejar?

  130. Donnakaran

    Salam
    Kepada otai2 yang terer bab tukar enjin harap boleh bagi cadangan yang paling bernas utk masalah saya.
    Saya ada Wira 1.5 auto tahun 2000.enjin leaking dan mcm2 hal lagi (alternator, absorber dsb,tapi semua tu dh setel,alternator pakai recon).cdg nak tarde in dgn yg baru tp pk sayang. Persoalannya, adakah berbaloi utk dibuat total o/haul atau tukar enjin. kalau tukar enjin,tolong bagi suggestion yg best type of engine dgn kos keseluruhannya sekali (jpj etc.)..please…email saya kat Half_easy_1010@yahoo.com kalau boleh

  131. fauzi

    salam. bro, saya ada saga flx. tpi sya tidak tau apa rim yg ssuai tuk kereta tu. skrg sya pakai yg standard tu…kalo saya mo tkr rim, apa yg ssuai? mksdnya mo nmpk lg sport.

  132. nk tny skit la bang.. ble x injector ngan modifold 4g93 masuk kt enjin 4g15.. lg 1 ble x throttle body 4g92 masuk kt enjin 4g15.. throttle body model ape lg yg ble masuk kt enjin 4g15

  133. azan

    ada sesiapa tahu lubang rim iswara sama tak dengan lubang rim savvy..tolonh ye ada member ajak tukar rim sebab dia nak tukar kete tu….terima kasih

  134. rudy

    salam bro..saya ada wira 1.3 fuel injection….problem kete saya ialah selalu tersengguk2 bila bila kereta baru nk bergerak…dan semput bila baru nk tekan minyak….tlg saya bro…

  135. ann

    salam bro..saye ada saga lame yg dah kacuk enjin 4g91 auto..mslhnye,time tgh syok bjln jer,kuar plak amaran check engine..bwk dlm 80km/s je..bwk slow ilang plak tnda amaran tu.kalu laju dtg balik.lagi 1,keta kuar asap putih..ape ek mslh amaran n asap putih tsebut..

  136. kak ma

    salam…boleh tak akak nak tau no siri gearbox 1.8 wira…. gearbox keter akak dah rosak… so kata pomen tu…. kena ikut no siri yang sebenar…. boleh faiz beritahu yer….nak confirm jer…

  137. salam bro … saya nak bertanye berapakah kos untuk modified enjin naza sutera kepada enjin starex 1.3 turbo. kalu boleh saya nak tau berapa kos keseluruhannya…sbb saya memg berminat sgt nak buat nih bro tau la kos nak repair kereta naza nih mahal nak mampus… nak jual pun taklaku… itu pun kalu bro ada buat le

  138. rahim

    salam bro…nak brtanya saya pakai perdana sei..saya nak tahu ada tak adjustable single cam pulley untuk perdana sei? klu ada boleh bg tahu jenama dan dimana tempat saya boleh dapatkan sebab sekarang saya dah masukkn crank pulley racing jenama jasma

  139. karlz 4g93

    salam bro faiz, saye mempunyai wira 4g93p doch .. saye dapat dari 2nd hand. so.. bila pakai top mmg ade, bila pick up, pelahan gila mcm kete besar plak pergi dia.. berat.. adakah kete nie telah di tune begitu? dengan kepakaran bro faiz tolong saye, mcm ne nak wat bg kete saye ringgan? nek bukit pun pkai gear 2? memalukan la…

  140. iman

    salam.. bro sy gune wira aeroback 1.5.. ingt nak tukar egen la.. coz kete ni scnd hnd nye.. kelajuan tak kene ngn jiwe.. than nak modified body kasi nmpk sport skt.. how much ye? n egen ape yg sesuai.. ? bengkel kat ne ye?

  141. zhafri

    salam bro faiz..saya nak pasang turbo kit pada putra 4g93 saya…boleh x bagitau anggaran kos utk pasang… barang ada skit2 saya dapat macam turbin td04,intercooler vr4 dan extractor gsr yg dh siap tambah piping ke wastegate, cuma piping intercooler dan ekzos blm ada…ada x sparepart yg perlu ditambah lagi x?

  142. wan

    salam bro faiz, saya pakai saga kete kebal tahun 2005. kalau nak tukar dashboard 4g91 bole masuk x or nak kena wat major modification?

  143. salam zhafri, kalau ikut ceklis saya macam ada yang tak complete lagi. Saya juga ada tips2 yang saya kongsi hanya dengan mereka yang serius shj. Saya pun tengah dalam pembikinan ceklis asas untuk kemudahan peminat baru turbo. untuk maklumat lanjut berkenaan soalan zhafri bolehlah terus hubungi saya melalui no hp yang tertera di blog ini.

  144. mazni

    slm bro, sy mazni dri kedah, nk mintk panduan dn pandangan bro. sy da keta perdana sei auto standart,sy nk wat bagi ringan bila n save minyak keta sy cmna caranya? 1 lg sy nk tukar gearbox ke manual pa yg terbaik? n jimat cos. sy da dgr yg enjin perdana sei kena di rojakkan bru save minyak dn performance, x turbo pn x pa bro. bkn x nk tukar enjin n gearbox, cm banyak keja ja n duit kena pakai banyk ja.mintk bro bg budjet kasar la skli tq

  145. Assalam Semua..ape yg nak kene modified utk GSR std kilang ni utk lebih performance,kire keter pakai2 daily pegi keje, xnak yg modi giler2 punye..just sedap2 bawak utk daily and myk xde la mentekedarah sgt…

  146. alif

    ak nak tanye ni, kete ak wira 1.5 standard M, ak nk tahu, kalau ak nk masuk drive shaft evo boleh ke kalau gaerbox ak tu stndard 1.5?

  147. erman.man83@yahoo.com

    salam bro..aku skg pakai wira 1.8 twincam..head gsr..hi cam 280 tomei..campuley smua siap afc 5button lg..lain smua stndart.. jd skg..aku tgh pening nk bli ag 1 keta.. no1; v6 evo3 standart kilang tahun 2001 harga 27k….no2; pdana evo1 stdart kilang tahun 97 harga 24k ….mna 1..aku mmg akn tukar dr stdart kilang ker maju khdapan skit laa prdana tuuu..cm piston,turbo ar60 ker,hi cam dan lau ada rzeki msuk e manage ker..jd skg..mna 1 aku patot amik antara dua tuu…utk yg evo1 tu aku risau body nya dahh lama jerr sbb thun 97..

  148. nero

    bro….gua pki wira LE 1.6….skg nie gua nak letak cam pulley….bole ker???enjin gua 4g92….

  149. nero

    bro…gua nak tye ckit….gua pki wira a/back 1.6…skg nie gua nak pasang cam pulley…bole ker???enjin gua 4g92

  150. shark

    salam bro,
    nak tanya engine kosong utk gsr turbo 4g93t cm5a market skg?
    sbb aku punye engine block dah leak piston dah crack, so pomen kata tukar engine kosong lagi bagus… ade cadangan x bro?

  151. shah

    sape sini ada ilmu sedikit sebanyak pasal ekzos?
    nak tanya kat piping ekzos tu ada barang orang panggil buah nenas..name spesifik nye ape ek…mahal tak harga benda tu..coz paiping kereta aku bocor benda tuh…pls bagi komen…email kat warga_klate@hotmail.com

  152. sahak

    salam bro.
    1. brape anggaran kos nak buat B.O.T pada enjin caldina zzt 1.8 dan kos tukar head 2.0 dan kos tukar camshaft yang besar(tp standart)
    kereta sy kurang pick up la..

  153. syamsul

    nak tanya ckit..boleh tak enjin Naza citra 2.0cc masuk kat kia Sportage 2.0 cc tahun 1998?sape tau tolong jawap bro..

  154. fadzil

    Salam.

    saya nk tanya dan mohon cadangan saudara bagaimana utk menjadikan proton wira 1.3 tahun 98 saya lebih pick-up berbanding biasa tanpa perlu menukar enjin?

    Mohon bantuan saudara…… Tq.

  155. Fairul

    alo bro2..aku nk tau cmner nk modifikasi wira 1.3 standard tanpa tukar enjin.nk tukar class tau ada yang lain..?

  156. Fairul

    cmni bro2 pakar.aku ni mmg da ambik automotif dlu.tp setakat tahap 2 je sbb xbpe mnt.so aku lari bidang lain.dlu aku ada satria 1.6 auto.aku tukar minual n make-up mivec turbo enjin evo3.tp bekas bini aku ambik psl aku letak atas nama dia.bodoh aku msa tuh.xkisahlah tu dh 6thn blaku.n skrg aku pakai wira 1.3 standard.(just buat ekzos)aku dh xbyk tau psl kete sbb dh lama sgt tgl.Aku da 2pilihan.1,aku nk buat modifikasi standard tanpa tukar enjin.aku nk tau kompenen apa ptt aku tukar..class tau gear box tau ada y lain?2,aku igt nk tukar enjin 4g92.kpada spe y ada enjin ni leh bgtau kmampuan enjin tu dr sgi pnjimatan n pecutan.soal beli leh bcg kmudian.tlg ya kpd bro2 y kaki kete ni…hehehe

  157. SYAHZS

    saya suka ngan ada nya pakar,pro.dan otai,tentang KERETA.saya b’harap dgn ada laman mcm nie KEKAL mcm nie, dan selalu ADA sampai BILA-BILA !

  158. assalam bro faiz: nk tanye kereta ford saya selalu naik lampu oren (enjin). ada org kate suruh buat body throttle. agak2 brape kos die.

  159. faizal rahim

    as’kum en. Faiz, sy nak tanya skit sebab saya baru tkr enjin waja campro ke enjin GSR4G93 half cut kerana enjin ori ada mslh disebabkan overheated. Adakah saya perlu tukar clucth, fuel pump, tangki petrol dan lain-lain ke jenis GSR. Klu perlu apa yang paling sesuai. Mohon bantuan pendapat en. Faiz. Sy ni dari lahad datu, Sabah telah cuba menghubungi no.hp en. Faiz tp diluar kawasan. Mohon sangat2… trm ksh.

  160. Siti Haslinda

    Wira aeroback 1.5 auto..proses overhoull dh buat tp kete x perform mcm sebelum ini..interior nak tkr dan bodykit myvec..

  161. kay

    salam bro..saya nak tny 1 je..saya ada kereta saga lama.tp dia clutch panjang sgt..kalo nak tukar biar jadi standard agak2 kna berapa?

  162. lockon

    salam bro. Nk than kit. Sy gne wira 1.5 se M. Sy ni jnis y agk ske kljuan sket. Ble drive kt town tu x kesah la. Nk laju sgt pon kjap2 trafic light.haha. tp bro. Ble naek hiway je tu y xbleh than. Nk mtk ilmu bro la cmne nk tingkat kn speed ngn pickup y agk bsesuaian la ngn bjet 2k? Thanks bro.

  163. Syam88

    askum bro2.sy nk tye,sy kai wira 1.3 1994 cburetor.ape kah y perlu sy buat tuk mnambah power pd kreta sy.tringin nk pkai turbo.

  164. satriakids

    Salam bro, nk mintak pendapat bernas sikit, sy guna satria 1.3 efi, sy ingin upgrade clutch lining asal (1.3) ke 1.6 punya..byk rakan yg bgtau flywheel asal perlu di skim.soalan sy, selepas menggunakan clutch 1.6 dgn skim flywheel asal, ada kah akan mengalami kesan2 yg negatif pd msa akan datang??mohon jawapan ya..tq..

  165. black

    salam bro….saya nak mintak pendapat dari anda….saya baru memiliki nissan sunny b11(1.3)….bahagian mana yg patut diubah suai dahalu…..

  166. salam bro,sya ada keta wira a/b 1.5 hasrat di hati tu ada nak tukar enjin halfcut tpi tk thu nk pilih yg mana satu sama ada mivec 1.6 atau pun gsr turbo 1.8 pada pendapat bro sy nk tya yg mana satu sesuai utk perjalanan jauh ke utra ke selatan dengan pick upnya sekali harap balas ke email sy izuan_talib@yahoo.com.my.nak tanya satu lagi persoalan adakah gsr turbo 1.8 keluarkan bunyi bersin sbb kebanyakkan turbo baru mcm bolt exzora tk bunyi bersin pun tu yg tk fhm tlg jelaskan terima kasih

  167. ikhwan

    salam bro nak tye skit ape pndangan bro2 seme pasal time wira convert evo sy yg dah modyfide skit2…nak tye skrang nie psal time sy 10sec 300 meter ok xtime tu ker lembab lg…

  168. achoiiii 90

    salam….bro sy nk jd club krtew ni……kalo sy nk modfkasi krta wira sy adw harga kawan2 x…….huhuhu…sbb harga spare part mahal kat kedai lgpon ssah mau cari…..tkh’s….apew2 pon congrt buka blog ni….hope dapt ramai lg frez…..

  169. epul

    salam..saya ada hyundai sonata 1997 dah tukar enjin rvr 4g63T..masalah skrg kedudukan enjin senget..part pe yg sesuai utk kereta saya..

  170. tenang

    salam bro nak tanya sikit proton perdan saya akan keluar bunyi seperti wisel agak kuat..tp bunyi 2 akan keluar bila enjin panas jalan 5kilo pastu bunyi..saya try dgr bunyi di area totalbody apa masalahnya bro..tq

  171. Zali

    Salam. Apa pendapat bro tentang timing belt ORI POWER KEVLAR II Racing Timing Belt: PROTON WIRA/ ISWARA 1.5 4G15…sesuai ke di gunakan untuk Proton Saga Megavalve lama saya? Di katakan jimat minyak tapi b=namanya Power Kevlar II…apa pendapat bro?

  172. nik azwan nik lah

    Bro…saya pkai perd rvr…masalah skrng…bila pasang econ…tekn mnyak jer semput…lau tutup econ ok…..apa masalah yang saya pelu kaji bro….tmpat saya tak da pomen special

  173. Wan

    Hi bro, saya baru upgrade engine saya Dari 4g15 ke pada 4g93soch. Saya nak Tanya kenapa exhaust saya x kuar carbon. Tail paip Kering x dak langsung carbon

  174. Wan

    Hi bro kenapa engine saya 1.8 soch x mengeluarkan carbon ? Dah macam macam saya buat tapi masih sama. Kat tail paip exhaust Kering minyak dah up pakai feul regulator

  175. amiey

    Saya memiliki sebuah kereta wira 1.6 manual . Saya nak pendapat dari abg apa yg perlu sy buat untuk meningkatkan kelajuan dya lagi untuk sedap2 jalan jauh .

  176. along

    Salam bro…sy nak tanya….sy ad wira a/b benadikan 4g13……….tapi aritu trottle body sy rosak..ble tgok blik t/b tu 1.5 punye…sy bli je yg sme n pasang.sbb yg 1.3 punye kecik…lg satu..paiping ekzos 2″…soalan nye…

    1.boleh x masuk block 1.5
    2.klu nk pakai twin cam boleh x
    3.boleh x nak masuk turbo
    4.wayering saye nampak berserabut…
    5.boleh x nk buat enjin bay
    6.boleh x kedai sedara buat semua diatas termasuk wayering..klu boleh pm sy…dan mintak cadangan klu ape yg sy nk buat tu xbtol…lg satu..nk masukkan klac super touring skali…boleh x…sorry bayk tanya..sy nubis…sekian..salam

  177. mohd norfadzleey bin jad

    salam bro..saye nk ubah suai kereta saya pesona..ala2 racing..agak2 kos brape yer??kalo ada catalog lgi cntik.. Nk tgok mna yg sesuai di hati..dan nk tgok kos brape nk buat..

  178. din

    salam 1 malaysia kpda vetren2 d luar sna.. saya nk tnya stu soalan.. saya ada wira 1.5 auto na.. apa kesan pasang tubo ya? pasang cm 2 jak tda tukar pa2 brg DLM injin.. sbb auto 3000rpm dh change gear kn.. injin tk bole d pksa cm gear mnual kan… tlg bgi pndpt ya…

  179. sonyhunted

    salam…absorber ape yg pling sesuai untuk gen2 yg pkai enjin gsr?sblm ni pkai yg biase asyk rosak belah kanan yg kat dpn..2x dah rosak..

  180. ustaz

    salam..nk tny la..sye baru beli wira eroback..enjin 4g93 gsr turbo..mase mule2 amik kete tu..sye terus tukar minyak hitam,timing belt,feul regirator,plug baru..boleh dikatakan servis mcm2 dh la kete ni..tny pomen die ckp kete sume ok..enjin xde mslh..turbo pun ok..xde liking..cume mslhnye asap putih sikit2 kdg2 kua..tp x selalu la..bile tny pomen die ckp valve oilsil kt dlm head tu kene tkr..sbb getah tu dh keras..betul ke valve oilsil yg rosak..sye x tahu sgt psl enjin2 ni..bru2 je nk try gune…minta bantuan..

  181. Salam bro.saya pakai wira.enjin 4g15.mcm mna nak upgrade kan enjin 4g15 menjadi 1.8.saya x nak tukar enjin.cuma nak upgrade 4g15 supaya laju.ada cadangan x….

  182. Che Din

    Halu,sy nk tnya klu nk msk 4g93 GDI kt body waja byk ke yg prlu buat??moutin enjin sma x??sbb org ckp byk krja yg prlu buat klu nk msk 4g93 GDI kt waja..

  183. hisham

    Salam bos.saya nk tny apa perlu saya buat untuk bagi kereta saya sedap masa pikup and top speed sbb saya biasa jalan jaoh.kereta persona tahun 1997 enjine campro gen 2.

  184. nur

    allo bro nak tanye la saya ade iswara aerobek 1.3M lame da tersadai enjin ok lagi still boleh jalan tapi condition exterior and interior huhu macam baru lepas kene hempap pokok … kalo kos nak tukar bumper depan dan belakang pastu make up sikit dan tukar dashboard agak2 berapa yer ???….

  185. abuya

    apa beza 1.5 dohc dgn 1.8 gsr ?aku tgk saiz enjin mcm sama je, ke mata aku yang salah tgk,selain drp block dan piston 1.8 lg besar,adakah cam 1.8 dgn 1.5 sama besar?

  186. nipxQzhar

    Salam . nak minta pdapat lh pd semua disini . enjin waja 1.6 mmc kalo upgrade gearbox ck 1.8 4g93 manual ,boleh ke ? kalo boleh ..kos dia anggaran berapa ? sekarang gearbox asal waja auto 1.6 ..gearbox saya ni da kondem .. minta pertolongan utk tunjuk ajar sikit .. terima kasih

  187. casey stoner

    Salam bro…saya newbie dlm bab2 enjin ni jadi saya nk tya, boleh x enjin wira 1.5 injection pakai gearbox wira/mivec 1.6/1.8?? keta baru pecah gearbox…alang-alang dah kena tukar gearbox baik pakai yg cc tinggi sikit punya (pikir saya).. harap dapat membantu

  188. jawa

    asalam bro nk tnya..sy baru nk berjinak jinak dengan jentera 4 roda ni..sy ad wira 1.5 ..so kalau sy nk cc lebih tinggi mcam mana??dan brp kosnya??harap bro2 dapat beri cadangan….

  189. iswara lagend

    assalam bro. minta pendapat. saye ade iswara 1.3carb kalau saye nk convert ke injection wira 1.3. ape je yang diperlukan bro?

  190. Syed

    Salam bro nak tanye kalau saya nak convert silinder head wira 1.3 carburator dgn campro blm 1.3 tu boleh x?

  191. Muhammad Najib

    Assalamualaikum tuan. Sy pkai wira sedan 1.5 standard. Jd,sy nk tnya,boleh tak wira 1.5 pkai klac perdana dan apakah kesannya keatas enjin,pnggunaan minyak dan kuasa enjin? Terima kasih

  192. Lenchai

    november 5, 2016. Dari 1.5cc upgrade 2.0cc punya clutch? Kang xdpat tekan clutch ko kang sbab keras. Nk upgrade besar trus msti kena msuk gearboxnya skali baru serasi n ssuai. Mne boleh sumbat cm 2 je mne muat. Msuk 1.8 pun dah ckup keras. Upgrade pelan2 r masuk semi racing/1.6 pun ckup. 1.6 ni sma ngn 1.8 juz beza cc enjin n saiz blok n piston je tpi clutch sama je cam 1.3 n 1.5 gak r. Klebihan juz pda pick up je. Pnggunaan mnyak mybe stndart je kcuali ko trik lebih2 mnyak pun lebih r. Kuasa enjin xde pnambhan horse power pun cam aku ckp tdi r juz pick up je lebih skit dri asal tpi xde r ko pkai clutch cc besar kreta ko pergi cam kreta cc besar sbab blok,enjin dll smua stndart lagi kn. Persona aku 220km/j 2 belum buat lain2 lagi 2. huhu

  193. Lenchai

    september 30. Tuning buat di SC je. Tuning sja RM50 klau siap servis throttle body antara RM90-120.00

  194. Lenchai

    mei 2, 2016. Mne boleh upgrade 1.3 sohc biasa kpda 1.3 dohc cmpro. Xssuai n mybe kos tnggi. Nk pkai dohc msuk head 4g91 boleh upgrade xpun msuk trus 4g92 dohc/mivec je. Snang setting

  195. adiputra

    Salam..sya pkai satria 1.3 carb..sya brhjat nk memakai piston waja 1.6 (1set kecuali block)..soaln sya adkah piston 1.6 waja maxsimum bgi block 1.3 atau terlbih had max..setahu sye piston 1.3(7.2mm) dn waja 1.6 (76mm.)ada yg ckap klau nk msuk piston waja 1.6 gne block 1.5 wira..thank you..😫😫😫

  196. Vvix

    salam bro

    saya ada sebuah jentera proton wira 1.5 fuel inject Vdo

    hati ingin meminang enjin gsr tp budjet x cukup so yg ade skrg ni enjin std ingin bolt on teboooo,agak2 apa part yg sy perlu sedia dan anggran untuk kos berapa yg sy kena sedia?

    w.salam
    019-8571955

  197. bos saya nak tanya.berapa bajet nak tukar clutch plate gsr ck saiz 9.5″.jenama exedy pull type.tukar satu set clutch.dan kat mana benkel bos.ada alamat ke.

  198. Yogaraj

    Hi saya raj….i baru je tukar gearbox kereta wira
    Bila engine panas susah nak tukar gear….apa masalanya….

  199. salam boss..sy ade sebiji nissan sunny b11 bernadikan 1.3…..apakah yg hndak
    ditambah untuk perjalanan yg pickup n speed….untuk diupgradekn….untuk keselesaan….

  200. Jebat Derhaka

    salam bos,

    wira 1.5 auto bila bawak lebih 100km/j ke 120km/j
    stereng gegar smpai dashboard pon ikut sama
    apa masalahnya ye.. sport rim baru dah.. centre cone dah pakai..
    tayar dh swap depan ke blakang.

    apa penyelesaiannya bos?
    adakah drveshaft?
    adakah tayar?
    adakah enjin mounting?
    adakah adsorber?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s