Cara tambah air radiator kereta


Amaran! Jangan lupa tambah air radiator dan biarkan injin anda berasap macam dalam gambar bawah ni ….

huhu ….jangan sampai jadi camni

Apa sudah jadi?

Kereta kita ni ada sistem penyejuk yang dipanggil radiator. Dalam radiator ni ada air yang boleh menyejukkan injin.

Bila kereta berjalan injin jadi panas jadi air dalam sistem penyejuk pun akan jadi pasan juga. Sesetengahnya meruap dan air akan jadi semakin sikit. Tugas kita ialah sentiasa cek level air ni dan top up jika ia dah tinggal sikit.

Radiator letaknya dekat dengan injin.

radiator dan cap/penutup radiator

Bahagian ini sangat panas apabila injin dihidupkan. Jadi jangan sentuh atau buka. Silap-silap air panas akan menyembur keluar dan mencederakan anda nanti!

Untuk pastikan radiator sentiasa ada air kita pastikan reservoir yang bersambung dengan radiator sentiasa ada air. Lihat contoh gambar kat bawah.

cari tong putih yang bersambung dengan radiator

Tong putih dalam gambar ada cap/penutup dan ada tanda level ‘full’ dan ‘low’. Pastikan air sentiasa penuh supaya radiator tak kering. Ini dapat memastikan sistem penyejukan injin kereta anda sentiasa ada cukup air dan dapat elakkan dari injin panas melampau.

Tahukah anda bila injin panas melampau injin boleh jem dan bila pergi bengkel, foremen kata OVERHAUL!!!

Huhuhu…elakkan perkara ini dari terjadi.

Anda mampu mengelaknya.

Klik sini —>Dapatkan Tips Penjagaan Kereta Serbaguna

Parts injin Proton 1.5 untuk dijual


Parts injin Proton 1.5

klik gambar untuk beli parts

Waja Modified – bodykit to let go


bro apis kata dia nak let go..jika beliau serius sila bagi gambar close up dan no phone..kalu tak camner kan…siapa yg minat bolehlah komen kat bawah ni….

Piston 4g93


Piston 4g93

4 biji + ring

RM200

sila hubungi saya

Absorber CK4A for Waja


Absorber CK4A

2 biji absorber depan
Halfcut
RM200 nego

sila hubungi saya

Waja engine 1.6 for sale


Waja engine 1.6 for sale.

Complete set with gearbox, includes:

-computer box

-throttle body

-disc brake

-compressor

-aircondition

-power steering pump

-alternator

-manual gearbox

-1.6 engine block

-head piston

-complete wiring

-analog speedometer

-radiator

Price: RM3,500.00 (negotiable).

Parts can be purchased separately.

If interested, please call Faiz 013-2057839 (urgent).

Proton Inspira = Proton Waja Lancer?


Model baru Proton namanya masih dirahsiakan.

Harga:

1) bawah RM80,000 seunit bagi enjin 1.8 liter dan

2) bawah RM95,000 bagi enjin 2.0 liter.

Terdapat tiga varian enjin MIVEC yang disediakan iaitu:

1) model 1.8 liter menggunakan transmisi manual dan

2) 1.8 liter transmisi automatik, serta

3) model 2.0 liter dengan transmisi automatik.

Model ini adalah versi ditukar lencana daripada Mitsubishi Lancer, dengan kendalian dan sistem gantungan (suspension) dipertingkatkan oleh Proton dan sentuhan ‘pemanduan sebelah kanan Lotus’ untuk disesuaikan dengan permukaan jalan serta gaya pemanduan tempatan.

Berdasarkan penelitian Utusan Malaysia, terdapat pengubahsuaian minimum dibuat ke atas kereta ini iaitu pada bahagian jeriji depan (Lancer asal bentuk A, Waja Lancer pula bentuk V) dan bamper belakang berbanding Lancer.

Kereta ini disasarkan kepada pengguna Proton Waja dan Persona serta model-model jenama lain yang sekelas dengannya, yang mahu menaik taraf kepada kereta baru yang bergaya sport tetapi tetap sesuai untuk keluarga.

sumber: utusan malaysia, 13/10/2010

Lihat flyers Proton Inspira disini.

Lihat gambar Proton Inspira disini.