Punca tayar selalu kurang angin


Baru-baru ni aku perasan tayar depan kurang angin.

Nampak sangat tu yang jadi perasan sebelum ini rasanya tak macam ni kecuali kalau memang skru atau paku masuk dalam tayar terus pancit.

Ingat balik sebelum aku tukar tayar baru brand lain dari yang sebelum ni.

Bukan aku yang nak tukar brand tapi dah pusat servis bertauliah ni yang suggest tayar brand lain sebab dia kata brand tu saje yang dia ada. Boleh percaya ke?

So dalam hati fikir takkanlah tayar brand terkenal yang mahal ni ada masalah angin keluar, macam tak percaya je.

Brand tayar sebelum ni  yang aku pakai memang tip top. Dari mula aku pam sampai bila-bila pun angin dia maintain je. Baru aku perasan tayar ni memang terbaik. Lain kali tak payah tukar lain brand lah.

Nak pastikan apa dia masalahnya aku pun pergi kedai tayar. Nak kata bocor tak ada nampak skru atau paku yang melekat kat tayar, aku dah cek dah.

Lepas tu lagi satu yang pelik angin dia keluar slow sangat. Jika bocor dah gerenti aku kena panggil pomen datang rumah atau ganti tayar spare buat sementara waktu.

Tapi bocor dia tak macam tu. Tak terus pancit tapi tayar jadi lembik.

Nak tau apa kesan tayar lembik ni?

Kesan-kesannya ialah steering jadi berat. Nama je power steering tapi bila nak pulas steering tu memang agak terasa tak smooth.

Lagi satu nanti tayar makan atau tayar haus tak sekata.

Jika korang banyak duit silakan tayar melembik lanyak sampai kong.

Kereta pun akan gerak tak selancar kalau tayar bulat cantik so ini akan sebabkan apa? Penggunaan minyak yang lebih dari biasa.

Jadi nak elak fulus terebang lebih baik aku pergi bengkel kereta. Hasil pemeriksaan lepas rendam dalam air memang sah takde bocor pun.

Tapi pomen perasan ada bubble sangat kecil asyik keluar dari inlet tempat angin pam masuk. So pomen cadangkan tukar inlet ni untuk kedua-dua tayar depan.

Dah hasilnya memang terbaiklah.

Tayar kencang balik harap untuk jangkamasa yang lama tak perlu pam tayar berkali-kali semata nak top up angin yang keluar tu tadi.

Bila tayar kencang dan bulat, steering pun ringan dan mudah nak manouver kereta dan semestinya kereta pun gerak smooth dan menjimatkan minyak.

Jadi pastikan kereta tayar tu tak bocor cuma repair mana yang perlu sahaja. Jangan sampai kena tipu dengan bengkel hanya sebab kita tak ada ilmu mengenai kereta kita sendiri.

Walaupun hantar bengkel tapi aku cadangkan sebagai pemilik kereta yang sayangkan kereta masing-masing ambil tahu mengenai kereta kita sendiri supaya kita tahu apa yang perlu atau tidak perlu untuk menjaga kereta masing-masing dan tidak serah bulat-bulat keputusan di tangan pomen.

 

 

Cek air bateri kereta


Cek air bateri kereta adalah perkara asas dalam pemeriksaan kereta anda dan samada anda pria atau wanita sepatutnya anda mesti tahu nak cek dan tau bagaimana nak top up paras air ke tahap yang sepatutnya.

Selalu juga tengok kereta tersadai di tepi jalan tapi bukanlah kereta buruk pun, kereta baru. Kesimpulan awal yang boleh dibuat ialah bateri kereta lemah atau pun bateri kereta kong. Samada memang bateri dah lama atau tak pernah cek air bateri kereta.

Sekarang ni dah ada gajet yang boleh digunakan dalam memberi amaran awal berkenaan condition bateri. Ianya telah di bangunkan oleh syarikat teknologi tempatan. Hanya dengan sistem yang mudah, ringkas dan praktikal satu gajet kecil ini boleh di plug in ke sumber letrik kereta dan anda terus boleh tahu keadaan bateri kereta secara terus. Ada 3 warna umum yang digunakan sebagai penunjuk iaitu 1 merah, 1 kuning dan 2 hijau:

1. 2 hijau – bateri sangat baik

2. 1 hijau – bateri baik

3. 1 kuning – bateri kurang baik (dicadang agar tukar baru)

4. 1 merah – bateri kong

Untuk mengetahui dengan lebih jelas boleh tonton video di bawah:

1. Mula-mula ignite power (injin belum hidup) – lampu menyala dan tunjuk status sebenar bateri (hanya 1 lampu hijau menyala bagi bateri saya)

2. Bila start injin semua lampu terpadam sebentar

3. Lampu menyala semula

Gajet ini ada fungsi lain seperti menstabilkan kuasa dalam sistem kereta secara keseluruhannya termasuk sistem elektronik bagi kereta moden. Ada juga testimoni pelanggan yang menyatakan gajet ini dapat menjimatkan minyak kereta.

Saya pun dah pakai satu tapi saya guna on and off lihat kepada keperluan  dan condition enjin (wira standard se 1.5) pada haritu. Target saya lebih pada enjin yang smooth dan condition enjin dan bateri kereta yang sihat.

What can we do to save on fuel and help our budgets out?


Dear Readers,

Do we will ever see the days of inexpensive gas again? With everything happening in our world it is very doubtful that we will ever see the return of low fuel prices. What can we do to save on fuel and help our budgets out?

The main idea here is to think of every little thing you can do to save on gas prices, and combine the ideas together. Jointly, you can possibly save hundreds or thousands of dollars a year of you build up a plan and adhere to it.

One of the plan of action, and this is a long term one, is to decrease your dependency on gas and fuel overall. Carpooling is probably the easiest and most in effect way to reduce your fuel costs immediately. This may not be practical for some people but for spouses or colleagues that live and work in similar locations it is ideal. Let’s face it…we may not see cheap gas return for a long time, if ever.

Here are some basic tips to better gas mileage or save up fuel in general. Some of these are obvious, but you may not have thought of some of the items on this list:

•Carpool
•Get a more fuel efficient car or hybrid
•Plan trips depending on the errands you need to run and develop a route
•Consider purchasing a motorcycle
•Ride a bicycle or walking the local store
•Make certain maintenance on your car is up to date
•Keep tires inflated at right pressure
•Apply fuel saving products on your car
•Limit air conditioner consumption in the summer as it brings down MPG efficiency

Or

•You may want to know how you can use water to save fuel, clean out your engine and most importantly save money. If yes, then keep on reading by click here.

4 Ways To Increase Automotive Performance


In these days of high gasoline prices, it may seem ridiculous to consider ways to increase your car’s performance as they are almost always associated with increased fuel consumption. However, there are four ways to increase performance that do not have to negatively impact your gas mileage. Let’s take a closer look at each one.

1. Reusable Air Filters. Landfills are stuffed with items we use once and then throw out. Auto air filters are one such item and through the life of a car you can go through 6-12 of them with no problem. For approximately three times the price, washable and reusable air filters are a great alternative. When you purchase one it likely will be the last air filter your car will ever need. Reusable air filters enable you to gain slight increases in horsepower and acceleration as well as to impact the environment in a positive way.

2. Performance Chips. All new cars are operated by a computer chip that tells how much torque and horsepower can be displaced. Performance chips or recalibrations of your current chip can produce significant increases in horsepower and torque for your vehicle.

3. Performance Exhaust Systems. Cat-back or “catalyst-back exhaust systems” are a great way to free up trapped torque and to unleash horsepower. Keeping all the important emissions parts in place, a cat-back system incorporates large width exhaust pipes and low restriction performance mufflers into your car thereby lowering exhaust back pressure. A side benefit is the really awesome sound emitting from the exhaust system.

4. Cold Air Intake. A cold air intake is an under the hood mod that helps to reduce the temperature of the air entering the car for the sole purpose of increasing the power of the engine. Side benefits include enhancements to the appearance of the engine bay as this part can be attractive and colorful; the sound the unit makes is also appealing.

Costs for each of these performance enhancements can vary greatly. Shopping online with a trusted wholesaler is one of the best ways to find top quality parts at the lowest possible prices. By doing the work yourself, you can save a bundle and enjoy the fruits of your labor in no time.

Car Accessories & Parts

Tips Modifikasi Ikuti Prosedur JPJ


Terima kasih kepada pengunjung blog yang ada memberikan komen-komen dan ada juga pertanyaan. Jadi berdasarkan pertanyaan tu juga saya ingin berkongsi tips yang saya dapat dari sumber yang boleh dipercayai. Kali ni saya ingin memaparkan tips modifikasi yang mengikut prosedur JPJ.

Modifikasi yang memerlukan pengesahan JPJ adalah seperti pertukaran enjin baru, bentuk dan ciri asal kereta anda. Maksudnya jika dah modify tu ciri asal kereta dah tak nampak. Modifikasi yang major/ketara memang memerlukan kelulusan.

Ada juga modifikasi yang tak perlukan kelulusan iaitu modifikasi yang tidak memberi kesan kepada bentuk, ciri asal, kestabilan dan keselamatan kereta anda, contohnya:

1. Spoiler didepan dan belakang,
2. Skirt, aerofoil dan visor pintu,
3. Protecting guards di depan dan belakang,
4. Ubah grill radiator dan bonet,
5. Tukar rekabentuk lampu,
6. Rim dan tayar besar,
7. Para bumbung,
8. Lampu brek tambahan, signal tambahan, dan
9. Tambah spotlight pada bahagian depan

Walaubagaimanapun, anda harus ingat walaupun tak perlu kelulusan tapi ada syaratnya:

1. Spoiler, aerofoil dan skirt yang dipasang tidak melebihi 150mm jika diukur dari bahagian luar tayar belakang.
2. Door visor tidak melebihi 100mm lebar dan tinggi.
3. Rim dan tayar lebar mesti ditutup penuh dengan mudguards/mudflaps.
4. Protecting guards mesti tidak menutup lampu kereta. Lebar keseluruhan tidak lebih dari lebar kereta. Tidak boleh ada bucu tajam terjulur melebihi 100mm.
5. Bumper besar jika dipasang mesti tidak melebihi 50% dari roda besi kereta.
6. Headlamps dan signal selepas pengubahsuaian tidak boleh melebihi 300mm dan 400mm masing-masing dari kedudukan asal.
7. Para bumbung yang dipasang tidak boleh melebihi panjang, lebar bumbung atau ketinggian 400mm dari bahagian teratas.

Ada tambahan lagi, pengubahsuaian kecil tadi walaupun dibenarkan tanpa kelulusan masih tertakluk kepada undang-undang Kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Penggunaan) Peraturan 1959 atau kenderaan bermotor (Pembinaan, Peralatan dan Pengunaan) Peraturan 1988.

Tapi tak perlu risau yang penting undang-undang ini lebih kepada untuk mengelakkan modifikasi yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada diri dan pengguna lain.

 

NAK LIHAT VIDEO MODIFIKASI KAMI?!!

|

\|/

How To Save Your Fuel? (Tips Jimat Minyak)


Maaf kepada pengunjung blog ini. Dah lama rasanya tak menulis sangat hanya post gambar sahaja. Kali ini dipaparkan tips mengapa kenderaan kita kadangkala menelan banyak minyak dan bagaimana cara nak mengatasinya. Akan datang saya akan cuba dapatkan lebih banyak foto-foto modifikasi kereta Proton yang real punya (offline) cuma masa agak terbatas dan pada masa sama akan ada post-post selingan. Terima kasih atas sokongan pengunjung dan sebarang komen sangat dialukan.

Few Ways To Save Fuel:

1. Old, dirty, or clogged air filters rob fuel efficiency from your engines. Changing the filter is easy to do and helps improve engine performance.

2. Iridium spark plugs burn fuel more efficiently and require less voltage to spark, increasing fuel economy.

3. Easy to install, engine computers improve fuel economy and deliver better performance and horsepower from your drivetrain.

4. Air conditioners can reduce fuel economy by 10 to 20%. Using a simple tinted film/sunshade can prevent your vehicle from getting as hot, lowering the demand on your AC.

5. Poorly maintained cars run less efficiently. Diagnostic code scanners help identify emissions and drivability problems that, when fixed, can make your vehicle more fuel efficient.

6. Save fuel by keeping your tires at the proper pressure. Even slightly under-inflated tires put more stress on your engine, lowering your fuel efficiency.

7. Replacing a worn out oxygen sensor can improve engine performance, reduce harmful emissions, and, best of all, help improve fuel economy. If your “check engine” light is on, a worn oxygen sensor might be the cause.

8. Carry a lighter load and save fuel. Organize your trunk so it’s easy to move products out when you don’t need them.

9. Gas will evaporate from your car’s gas tank if it has an escape. According to the Car Care Council, loose, missing, or damaged gas caps cause 147 million gallons of gas to evaporate each year. Put a stop to it with a locking gas cap.

Related items:

Air Filters, Engine Computers, Locking Gas Cap, Oxygen Sensor, Irridium Spark Plugs, Sunshade, Pressure Gauge