Blog cetus minat modifikasi kereta


NOTA: Faiz telah memiliki bengkel sendiri di Klang. Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi beliau.

Jika anda perlukan khidmat nasihat dan tunjuk ajar bagaimana nak modify atau selesaikan masalah kereta anda, diemput untuk menulis perkara yang tersebut di ruangan komen dibawah. Ianya akan kami rujuk dan jawab dari masa ke semasa.

Terima kasih.

46 Komen

  1. assalamualaikum…sye dik kat banting slago…keta sye wira aeroback special edition 1.5….. tringin nak make up keta jdi cam evo…tapi taktau nak wat camane…..nak pgi kedai cakap nak tukar ape pu n tak tau…bleh bantu ke broooo

  2. ckgu nazri>>wow…nk jd cm evo ek….sng2 dtgla bengkel kami….kt meru je…sng kte nk discus….

  3. salam.. sy de sbuah wira 1.5, sblm ni sy br je tkar culth plate 1.6, kononnye nk power ler… tp blh x bg cndngan ape yg ptt d bt lg kt enjin 1.5 ni.. nk tkar GSR x berduit sngt.. haha.. sy nk tingkatkn prestasi 1.5 ni.. agak2 blh makap v-tec jd ler.. huhuh.. blh ke bro? skali kosnye.. lg 1 enjin ni 1.5 karburator..(enjin dh tua dh.. nk bg kuat skit)

  4. nk makap v tec ek…bsr impian tu….ssh tu…tp klu nk best kasi buat enjin la mcm 2kar piston bsr porting head…msk high cam…tp klu smpi mcm tu x best dh nk buat jln2…aircond kacau…tp klu injection lg best…

  5. oowwhh… susah gak.. nk tkr injection kne cr enjin len ler.. mmg aircond kaco ea? ha lg 1, v6 ngam ke dgn mouting wira? xde ubah2 ke? sesuai ke sumbat v6 je, N/A je.. tp manual. JPJ ggu x? tp dgr cite v6 ni prblem die slalu gear box ea?

  6. salam,
    saya ada kenarii model tahun 2000 skrg ada prob gan gearbox sebab susah nak reverse kalau cerun alamat kene tolak la jawabnya. kete gear auto lg satu maunting pun nk kene tukar gak. boleh tlg bagi nasihat dan cadangan cam ne nak buat ? sy minat nk tambh skirt gan tukar bumpar depan brp agak2 kosnya ?

    Tq.

  7. slm bro, aku nak tanye cara-cara pemasangan supercarges model toyota kedalam engin mitsubishi 4g91 kaburator, klu bleh dapat tunjuk2 gambarajah pemasangan jika ada. tnx

  8. bro… saya ade putra… budget saya rm20k.. pe sya yg sy boleh dapt…?

  9. salam bro,kalau nk betulkn intercooler yg senget blh buat tak?

  10. angsaga>>>sori bro xde la…
    anonymous>>>mcm2 blh…ikut awk je nk wat pe…
    lie>>piping steel ke…

  11. bro, salam
    nak tanye la… boleh ke head 1.6soch or head 4g91 masuk kat head 1.3(4g13)? kalau boleh bape kos setiap satu (1.6 n 4g91)?
    n bro, kalau nak tuka 4g13 sy ke 4g91 bape kos ye brg2 bro?

  12. lupe lak, 1.3 sy tu 1.3 cab tau bro…

  13. bro ni serius ke atau survey je

  14. Bro..nak tanya skit …bengkel kat area mana..
    saya pakai perdana..dan skrg enjin dh convert evo3
    problem skrg enjin x stabil bila pasang aircond…pomen yg convert dh pasang apply cd…tapi sama gak…harap bro bleh bantu..

  15. wira saye ade masalah bodythrottle gear dah cair xkan nak tukar seketul repair kit xde ke?kalau ade boleh buat duit bro sbb boleh katekan semua wira ade prob tu…

  16. tukar distributor mitsubshi dari kedai potong masuk engin wira 4g injection tapi minyak linking kat distrobutor tue boleh settle kan? tak?

  17. salam bro… sy ada wiraa 1.3… igt nak modified skit bg tambah power… brp agaknya kos diperlukan…. nak tukar enjin x ckup budget laa…

  18. salam fadir, boleh tau bajet bro berapa?

  19. bugdet dlm 2k jer… klu tukar enjin lantai bleh ke?

  20. salam shabat…nk tnye harga cat full body iswara 4low warna asal… berapa hrga?… terima kasih kerana membaca…

  21. idzwan, bro punye bajet brp? bole survey tmpt lain dulu tak. jika nk tau jugak hrga sebenar bole call saya 0132057839.

  22. assalamu’alaikum..sy d rantau pnjng kapar..hajat d hati tringin nak make up keta perdana v6 sy..tp sy ni zero x tau pe benda bab make up kete ni..harap dpt bantu sy..

  23. salam azman, cuba bro google guna internet dan taip “perdana V6 modified” pasti banyak contoh yang boleh bro azman. tengok

  24. Saya mempunyai MPV 3.0 V6. Dulu saya rajin main highway KL- JB saya berani bawa setakat 150-200. Tp semenjak saya tukar tmpt keja di Pantai Timur dan x de highway saya bawa takat 100 je tu pun kira laju. Tapi baru2 ini bila saya jumpa highway saya cuba speding apa yang saya lihat keta saya tidak mampu capai 150 pun. Leh tolong beri sebab??

  25. bro zul, ada 2 sebab: 1. kereta pun perlu tempo warm up – dari 100 nk ke 200 secara tiba2 mmg tak bole. kene selalu masuk highway semula nak naikkan kelajuan berdikit2 dari satu hari ke sehari yg lain dan bukannnya terus pecut semacam je. 2. minda kita pun kene warm up, kalau otak dak set 100 mmg 100 la kita pergi.

  26. As salam bro , saya ada wira injection 1.5m . Dah buat beberapa modifikasi . clucth 1.6 siap flywheel ley abih . pickup mmg sedap tapi clucth pump sering bocor bila tarik pickup (blum penah ganti 1 set) biasa ganti kit je . rim17 .Masalahnya skang kenapa kete tak sampai 200kmh . topspeed 165 jer . member 1.3 karburator boleh jejak 200 . tension kawan kene tapau ngan myvi . apa yg harus saya lakukan bagi mendapatkan kelajuan maxima bagi enjin 1.5 standat tanpa upgrade turbo or mivec .piping 1.8 . extrator 4-2-1 . yg len standart x usik lagi . brek evo3 complete set . tapi topspeed yg membelenggu fikiran buat masa skang ni . adakah enjin 1.5m injection boleh maxima 170kmh sahaja . sila emelkan cadangan modifikasi enjin yang sesuai dan terbaik untuk enjin 1.5 injection saya bagi memantapkan lagi kereta saya ini . terima kasih ..

  27. bro azza,kami sudah pun forward pertanyaan bro kepada kawan2 kami di http://www.facebook.com/pages/WiRa-XtReMe/112717968750437 sila rujuk disitu untuk perkembangan selanjutnya …

  28. thanxs mate ..

  29. salam.. sy de sbuah wira 1.5 s.e manual. sblm ni sy tkr clucth plate baru 1 set… standard nye.. tp keta cam berat.. plug dh tkr, throttel body dah servis.. kenape eh? mekanik ckp sbb slalu xlepas clucth abis, pastu tkn minyak…

  30. Salam bro.Saya ada proton saga 1.5.Saya nak modified enjin skit nak tukar crankshaft waja+rod waja+piston Neo.Masalahnya crankshaft waja susah dapat.Boleh bantu bro.Harga dalam berapa ye?

  31. Asmkm saudara boleh ke body trotle 4g91 injection di tukarkan dengan jenis yang lain diameter lebih besar sikit selain super 90 sebab saya punya tb yang lama biss screw dah hancur dek kerana lama dah. Jadi apa pandangan saudara, harap membantu beri pandangan.saya tak gunadah aliran air ke bodytrotle dari thermostat dan wire ke situ pun saya tak sambungpun.jadi jenis apa yang boleh saya gunakan?

  32. salam suhaimi, maaf agak lambat reply. kami agak sibuk jadi x sempat jenguk blog ni. mohon bro trus kemukakan request dan ikut arahan seterusnya di sini ==> https://azam97.wordpress.com/2012/12/07/bengkel-kereta-meru
    terima kasih atas kerjasama bro.

  33. salam bro hilmi, maaf agak lambat reply. kami agak sibuk jadi x sempat jenguk blog ni. mohon bro trus kemukakan request dan ikut arahan seterusnya di sini ==> https://azam97.wordpress.com/2012/12/07/bengkel-kereta-meru/

    terima kasih atas kerjasama bro.

  34. Askum bang….sy ada wira aeroback 4g93 twincam…sy bercadang nk convert sepenuhnya kepada rupa bentuk evo3 or evo4…lampu blakang klu leh,nk tukar evo3…agak2 brapa kos?leh sy siapkan ongkos….ni no sy,0134252942…shakir…bang tlg msgye,sbb sy jarang online

  35. saye ade wira 1.3 injection..nk wtr enjin tmbah power keh x??paling low pon brpe kos paling sikit tok modified b

  36. Bro nak tanya dkt saya ada crankshaft waja , piston, btg rod brg yang lain tu lain kira klu boleh saya nak tahu berapa bajet enjin 4g15

  37. As salam..bro..sye ade sebiji kete wira 1.5..nak upgrade enjin asal..enjin masih dalam keadaan standard..kete full injection..dengan bajet y sederhana je..bole bg tips x bro..

  38. Salam bro.saye ade pkai wira 1.5 injection manual.enjin standard.ejos pun standard (buloh).ingat nak tingkat kan prestasi enjin kereta.nak tuko enjin lain poket x mengizinkan hehe.jd..ape cdgn bro utk wira saye ni.aslkan bleh saing2 dgn honda ek pun jd la hahaha..

  39. Myvi 1.5(m) topspeed 180..macam mana nk tingkatkan kelajuan?dan pemasangan UR bar ni ada bahagian terpilih atau pasang semua bahagian?

  40. Slm nk tnya wira 1.5 untk mdfield exzos piping brsaiz brape inci? Dri dpn smpai blakng.. dri monifold ke mufler

  41. salam bro… saye ade satria 4g13 vdo…. nk tanye nie… brape ongkos.. kalu nk upgrade ke blok 4g91 head 1.6sohc.. the computer board and wiring 1.6….. agak2 brape bro… duit pon ciput2 je nie….

  42. Assalam…nak tnya carb 4g91 brape harga skrg ni?
    Klu carb 4g15 bleh msuk x kat 4g91,klu bleh masuk apa yg perlu dlakukan….

  43. saye ade proton 1.5, saye nak bagi laju mencecah 200km/j.. cam shaft ape yang sesuai saye pakai ????

  44. sye ade wira 1.5, nk bagi laju mencecah 200km/j.. camshaft ape wajib saye pakai ?????

  45. Salam,nk tnya pda yg pkar 4G92 sohc klau nk buat crank shaft brp kos?mksd nye nk balancing dn buat kapak skli agk2 brp kos?

  46. salam bro nak tnye.. sy pakai 4g15 injection MMC … Saya dah pakai crankshaft ,piston 4g18 , rod asal.. head dah port polish semua tp still x sedap … extractor 4-2-1 piping steel sampai blakang… Nak usik apa lagi eh? sebab klau boleh tanak tukar block nak pakai block 4g15 je… Ada cadangan?


Comments RSS

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s