Cara tambah air bateri kereta


contoh bateri basah untuk kereta

Sape yang tak tahu gambar kat atas ni ialah gambar bateri kereta. Jika anda seorang pemandu nak lihat bateri ini bolehlah buka hood depan kereta anda dan cari bateri macam dalam gambar di atas.

Apa kepentingan bateri ni? Senang citer takde bateri kereta anda tak boleh nak start. Tapi mustahil pula kereta takde bateri so ada bateri gerenti kereta jalan kan.

Tidak semestinya!

Bateri ada 2 jenis iaitu bateri basah dan bateri kering. Bateri kering tak perlu tambah air dan ianya free maintenance. Jika rosak terus tukar tak payah nak cek-cek level air dalam bateri.

Bateri basah ni yang kita kena maintain level air dalam bateri. Dari semasa ke semasa level air akan berkurang.

cara tuang air dalam bateri

Air bateri ni pun bukan sebarang air. Sebenarnya ia air suling. Boleh beli je kat pam minyak. Mana-mana pam minyak pun ada. Wajib standby dalam kereta mana tau nak pakai. Tengok gambar tu ada level bawah dan level atas. Level yang sepatutnya kita adjust kat tengah-tengah antara keduanya.

Cara nak tambah air ni senang je. Mula-mula buka cap atau penutup bateri tu dan kemudian baru tuang air hingga menepati level yang dikehendaki. Tahukah anda apabila kita terlupa cek dan pabila air ni kering kontang satu hari nanti tiba-tiba di satu pagi anda nak pegi keje kereta tak boleh start.

Itulah namanya bateri KONG!

Masa tu memang haru-biru sikit.

Jadi sebelum perkara itu terjadi, sayangilah kereta anda macam sayang orang yang anda sayang hehehe….

Dapatkan Tips Penjagaan Kereta Untuk Wanita, klik sini.

Tinggalkan komen

Tiada komen.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s