Proton Perdana EVO Modified – Projek 4


 

front perdana evo putih
front perdana evo putih
pandangan tepi kanan proton perdana evo
pandangan tepi kanan proton perdana evo
pandangan tepi kiri evo perdana putih
pandangan tepi kiri evo perdana putih
perdana putih evo tepi kanan depan
perdana putih evo tepi kanan depan
new engine evo perdana
new engine evo perdana
dashboard perdana evo
dashboard perdana evo
perdana evo belakang
perdana evo belakang

Sekiranya anda berminat mendapatkan servis modifikasi, tukar engine, membaiki, mengecat kereta dan lain-lain yang berkaitan dengan kereta, bolehlah hubungi kami dengan klik like facebook kami.

NAK LIHAT VIDEO MODIFIKASI KAMI?!!

|

\|/

Dapatkan T-shirt WIRA eksklusif, klik sini.

Modified Wira GSR Turbo – Projek 3


front wira gsr turbo
front wira gsr turbo
wira gsr at workshop
wira gsr at workshop
new enjin mitsubishi for wira
new enjin mitsubishi for wira
wira gsr interior
wira gsr interior
gsr turbo interior
gsr turbo interior
new steering wheel & gadget on dashboard
new steering wheel & gadget on dashboard
new sparco driver seat
new sparco driver seat
new recaro passenger front seat
new recaro passenger front seat
new back seat for passenger
new back seat for passenger
gsr sunroof view from outside
gsr sunroof view from outside
new sun roof view from inside
new sun roof view from inside
spoiler wira gsr
spoiler wira gsr
rear wira gsr turbo
rear wira gsr turbo

Dapatkan T-shirt WIRA eksklusif, klik sini.

Modifikasi Kancil L200 – Projek 2


overview kancil L200
overview kancil L200
enjin kancil L200
enjin kancil L200
interior kancil L200
interior kancil L200

Kali ini nampaknya kita lari sikit dari tema asal blog yang asyik tumpu kepada modifikasi kereta Proton. Walaubagaimanapun topik takde la lari jauh sangat masih kepada modifikasi kereta buatan tempatan. Ini memandangkan modifikasi kereta tempatan ramai peminatnya. Seperti biasa sesiapa yang berminat nak convert Kancil standard ke Kancil L200 bolehlah klik sini.

Tips Modifikasi Ikuti Prosedur JPJ


Terima kasih kepada pengunjung blog yang ada memberikan komen-komen dan ada juga pertanyaan. Jadi berdasarkan pertanyaan tu juga saya ingin berkongsi tips yang saya dapat dari sumber yang boleh dipercayai. Kali ni saya ingin memaparkan tips modifikasi yang mengikut prosedur JPJ.


Modifikasi yang memerlukan pengesahan JPJ adalah seperti pertukaran enjin baru, bentuk dan ciri asal kereta anda. Maksudnya jika dah modify tu ciri asal kereta dah tak nampak. Modifikasi yang major/ketara memang memerlukan kelulusan.

Ada juga modifikasi yang tak perlukan kelulusan iaitu modifikasi yang tidak memberi kesan kepada bentuk, ciri asal, kestabilan dan keselamatan kereta anda, contohnya:

1. Spoiler didepan dan belakang,

2. Skirt, aerofoil dan visor pintu,

3. Protecting guards di depan dan belakang,

4. Ubah grill radiator dan bonet,

5. Tukar rekabentuk lampu,

6. Rim dan tayar besar,

7. Para bumbung,

8. Lampu brek tambahan, signal tambahan, dan

9. Tambah spotlight pada bahagian depan

Walaubagaimanapun, anda harus ingat walaupun tak perlu kelulusan tapi ada syaratnya:

1. Spoiler, aerofoil dan skirt yang dipasang tidak melebihi 150mm jika diukur dari bahagian luar tayar belakang.

2. Door visor tidak melebihi 100mm lebar dan tinggi.

3. Rim dan tayar lebar mesti ditutup penuh dengan mudguards/mudflaps.

4. Protecting guards mesti tidak menutup lampu kereta. Lebar keseluruhan tidak lebih dari lebar kereta. Tidak boleh ada bucu tajam terjulur melebihi 100mm.

5. Bumper besar jika dipasang mesti tidak melebihi 50% dari roda besi kereta.

6. Headlamps dan signal selepas pengubahsuaian tidak boleh melebihi 300mm dan 400mm masing-masing dari kedudukan asal.

7. Para bumbung yang dipasang tidak boleh melebihi panjang, lebar bumbung atau ketinggian 400mm dari bahagian teratas.

Ada tambahan lagi, pengubahsuaian kecil tadi walaupun dibenarkan tanpa kelulusan masih tertakluk kepada undang-undang Kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Penggunaan) Peraturan 1959 atau kenderaan bermotor (Pembinaan, Peralatan dan Pengunaan) Peraturan 1988.

Tapi tak perlu risau yang penting undang-undang ini lebih kepada untuk mengelakkan modifikasi yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada diri dan pengguna lain.

 

NAK LIHAT VIDEO MODIFIKASI KAMI?!!

|

\|/