Proton Perdana EVO Modified – Projek 4


 

front perdana evo putih

front perdana evo putih

pandangan tepi kanan proton perdana evo

pandangan tepi kanan proton perdana evo

pandangan tepi kiri evo perdana putih

pandangan tepi kiri evo perdana putih

perdana putih evo tepi kanan depan

perdana putih evo tepi kanan depan

new engine evo perdana

new engine evo perdana

dashboard perdana evo

dashboard perdana evo

perdana evo belakang

perdana evo belakang

Sekiranya anda berminat mendapatkan servis modifikasi, tukar engine, membaiki, mengecat kereta dan lain-lain yang berkaitan dengan kereta, bolehlah hubungi kami dengan klik like facebook kami.

NAK LIHAT VIDEO MODIFIKASI KAMI?!!

|

\|/

Dapatkan T-shirt WIRA eksklusif, klik sini.

Modified Wira GSR Turbo – Projek 3


front wira gsr turbo

front wira gsr turbo

wira gsr at workshop

wira gsr at workshop

new enjin mitsubishi for wira

new enjin mitsubishi for wira

wira gsr interior

wira gsr interior

gsr turbo interior

gsr turbo interior

new steering wheel & gadget on dashboard

new steering wheel & gadget on dashboard

new sparco driver seat

new sparco driver seat

new recaro passenger front seat

new recaro passenger front seat

new back seat for passenger

new back seat for passenger

gsr sunroof view from outside

gsr sunroof view from outside

new sun roof view from inside

new sun roof view from inside

spoiler wira gsr

spoiler wira gsr

rear wira gsr turbo

rear wira gsr turbo

Dapatkan T-shirt WIRA eksklusif, klik sini.

Modifikasi Kancil L200 – Projek 2


overview kancil L200

overview kancil L200

enjin kancil L200

enjin kancil L200

interior kancil L200

interior kancil L200

Kali ini nampaknya kita lari sikit dari tema asal blog yang asyik tumpu kepada modifikasi kereta Proton. Walaubagaimanapun topik takde la lari jauh sangat masih kepada modifikasi kereta buatan tempatan. Ini memandangkan modifikasi kereta tempatan ramai peminatnya. Seperti biasa sesiapa yang berminat nak convert Kancil standard ke Kancil L200 bolehlah klik sini.

Wira Gagak Hitam


Wira mata kucing

Wira mata kucing

Spoiler lawa

Spoiler lawa

Dapatkan T-shirt WIRA eksklusif, klik sini.

Wira Dragon


Wira Dragon

Wira Dragon

Bumper & Spoiler Modified Wira


 

 

modified bumper wira

modified bumper wira

spoiler wira modified

spoiler wira modified

 

Dapatkan T-shirt WIRA eksklusif, klik sini.

Tips Modifikasi Ikuti Prosedur JPJ


Terima kasih kepada pengunjung blog yang ada memberikan komen-komen dan ada juga pertanyaan. Jadi berdasarkan pertanyaan tu juga saya ingin berkongsi tips yang saya dapat dari sumber yang boleh dipercayai. Kali ni saya ingin memaparkan tips modifikasi yang mengikut prosedur JPJ.

Modifikasi yang memerlukan pengesahan JPJ adalah seperti pertukaran enjin baru, bentuk dan ciri asal kereta anda. Maksudnya jika dah modify tu ciri asal kereta dah tak nampak. Modifikasi yang major/ketara memang memerlukan kelulusan.

Ada juga modifikasi yang tak perlukan kelulusan iaitu modifikasi yang tidak memberi kesan kepada bentuk, ciri asal, kestabilan dan keselamatan kereta anda, contohnya:

1. Spoiler didepan dan belakang,
2. Skirt, aerofoil dan visor pintu,
3. Protecting guards di depan dan belakang,
4. Ubah grill radiator dan bonet,
5. Tukar rekabentuk lampu,
6. Rim dan tayar besar,
7. Para bumbung,
8. Lampu brek tambahan, signal tambahan, dan
9. Tambah spotlight pada bahagian depan

Walaubagaimanapun, anda harus ingat walaupun tak perlu kelulusan tapi ada syaratnya:

1. Spoiler, aerofoil dan skirt yang dipasang tidak melebihi 150mm jika diukur dari bahagian luar tayar belakang.
2. Door visor tidak melebihi 100mm lebar dan tinggi.
3. Rim dan tayar lebar mesti ditutup penuh dengan mudguards/mudflaps.
4. Protecting guards mesti tidak menutup lampu kereta. Lebar keseluruhan tidak lebih dari lebar kereta. Tidak boleh ada bucu tajam terjulur melebihi 100mm.
5. Bumper besar jika dipasang mesti tidak melebihi 50% dari roda besi kereta.
6. Headlamps dan signal selepas pengubahsuaian tidak boleh melebihi 300mm dan 400mm masing-masing dari kedudukan asal.
7. Para bumbung yang dipasang tidak boleh melebihi panjang, lebar bumbung atau ketinggian 400mm dari bahagian teratas.

Ada tambahan lagi, pengubahsuaian kecil tadi walaupun dibenarkan tanpa kelulusan masih tertakluk kepada undang-undang Kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Penggunaan) Peraturan 1959 atau kenderaan bermotor (Pembinaan, Peralatan dan Pengunaan) Peraturan 1988.

Tapi tak perlu risau yang penting undang-undang ini lebih kepada untuk mengelakkan modifikasi yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada diri dan pengguna lain.

 

NAK LIHAT VIDEO MODIFIKASI KAMI?!!

|

\|/