Neo 5-pintu


Bab ni saya sokong 100%. Memang cantek kalau Satria Neo dibuat version 5 pintu. KIA pun dah buat so tak perlu takut hilang ke’sporti’annya. Bagi wanita, especially wanita yang memandu family second car memang sah mesti terdapat lebih ramai orang yang akan sambar Neo 5-pintu (kalau ada). Almaklumlah 5 pintu senang nak bawa anak2 kesekolah misalnya. Harga pun berpatutan lebih murah dari keta import yang sama kelasnya. Kualiti pun boleh tahan dan sporty bergaya.

mmm……neo sedan anyone?

sumber: Theophilus Chin Flickr

Lancer Waja? Tak mustahil…


sumber: Paul Tan’s automotive news

Proton Signs MoU With Mitsubishi To Widen Cooperation

SHAH ALAM, Feb 3 (Bernama) — Mitsubishi Motors Corporation (MMC) and Proton Holdings Bhd Friday widened their areas of cooperation through the signing of a memorandum of understanding (MoU), here.

The agreement includes cooperation in product development of new Proton vehicles and supply of components between Proton and MMC, technical support for production, engineering and quality control as well as optimisation of Proton’s manufacturing facility.

More news

Proton MSX atau APX?


Terus terang saya kata yang gambar ni diceduk begitu sahaja tanpa tahu asal usul sejarah dan hujung pangkalnya. Apa yang saya boleh agak ialah ia merupakan kereta konsep yang dibina oleh Proton sebab tu design tidak seperti design kereta yang biasanya kita boleh lihat dijalanraya. Cuma satu kemusykilan saya yang belum terjawab. Kenapa ada MSX dan APX dimana designnya hampir sama. APX model kereta jenama apa? (Emblem tak jelas) Adakah design MSX diambil dari APX atau sebaliknya?

Mungkin ada saudara/i diluar sama yang boleh menjawab persoalan ini…

sumber: Geng Peminat Kereta Forum TanyaSifu

Proton 2009


Pehhh…Betul ke Proton nak keluarkan model macam nih? Baguih kalau ada option 3 dan 5 pintu ganti design Perdana yang dah lapuk tu. Baru la rakyat Malaysia tak segan nak beli kereta buatan tempatan sebab dah boleh fight dengan Honda Accord, Civic atau Toyota Camry, Altis etc.

sumber: Geng Peminat Kereta Forum TanyaSifu

Proton MPV



Macam Honda Stream. Sporty, lampu pun mengancam. Ramai orang akan beli kalau design macam ni.

Nampak macam bulky. Tak nampak macam sesuatu yang special tapi sesiapa yang mencari kenderaan affordable dan ekonomi pasti akan mendapatkannya.

Macam eksklusif dan bergaya. Hitam itu menawan. Kombinasi grill dan sport rim yang mengancam jadi nampak kukuh dan garang. Iras2 macam CRV pun ada…

sumber: Geng Peminat Kereta Forum TanyaSifu