Modifikasi Kereta


Page ni baru dibuka agar saya dapat buat survey sedikit berkenaan keperluan pengunjung blog ini. Harap dapat berkongsi maklumat berkenaan apa yang anda mahu dari saya. Jadi ada beberapa soalan yang perlu anda jawab. Tapi sebelum tu jemput dulu menonton video terhangat dari kami.

Dapatkan T-shirt WIRA eksklusif, klik sini.

Video panas the latest!!!

Video terhangat terbaru!!!

Video 1

Video 2

Video 3

Video 4

Semoga anda terhibur dan seterusnya menjawab soalan yang ada dibawah.

Soalan Pertama

Nak tahu bengkel power yang buat ubahsuai kereta??!

Soalan Kedua

Terima kasih atas kerjasama anda jawab soalan kat atas ia sangat dihargai.


Jika Berminat Untuk Modifikasi Kereta Anda Sila Lihat di Bawah

Bengkel kereta meru – anda perlukan khidmat modifikasi kereta?

Sila ikuti langkah ini:

1. Klik “saya nak modify kereta

2. Log in facebook

3. Klik ‘like’

4. Komen diruangan komen di facebook bawah gambar tersebut dan sila komen ‘salam bro, saya nak …………..’ (nyatakan servis yang anda mahu)

Terima kasih atas kerjasama anda ya.

NAK LIHAT VIDEO MODIFIKASI KAMI?!!

|

\|/

305 Komen

  1. aku ingat nk tkr body part kpd evo 3..tp cm sure xsure je leh lps ngn jpj ke x.tp aku tgok rmai skrg bdk2 pkai body part evo 3..cm xde prob je ngn jpj.klu lps mmg aku nk pkai..

  2. Pertama sekali bro boleh rujuk http://azam97.wordpress.com/2009/10/01/tips-modifikasi-ikuti-prosedur-jpj/ kalau ia berkenaan. Bro juga boleh sms kat 012-3003785 (Faiz) untuk lebih confirm.

  3. salam bro..sy ad sbuah saga lama yg br dhadiahkan kpd sy slepas lama tsadai bwah pkok dpan uma..engin asal 1.3 tlah dtukar kpd engin mitsubushi magma 1.5,model tu sy xtau ape cz sy br je blaja bab2 modified keta nie..sy nk mntak tip ngan abg cmner nk tmbah kuasa engin tu,cz sy rasa engin tu da ckup power lau stakat nk follow wira stndard spupu sy tu..heheh..so,sy rasa xyah nk tkar engin laen la..abg rasa bbaloi x lau sy install supercharger??abg sy
    ckap la spercharger kna tggung rsiko pecah engin??btol ke??n sy nk tau kt mane wrkshop yg buat bumper n bodykit fiber..j,tu je..salam..

  4. rasenye x payah la abg nk modified enjin tu…modal nk install super charge kat enjin tu pown dah makan ribuan rnggit…pakai jew la pew yg ade klu xnk 2kar enjin lain…klu abg nk tau pasal body kit tu just beli majalah kereta yg sedia ada tu ok…klu nk dapatkan lebih info just call sy…faiz 0123003785

  5. salam bro rauf…pasal body part tu mmg dah menjadi ksalahan tpi klu dah teringin nk pakai tu just pakai jew bab selagi x kena tu kre x salah la kn…tp kalau saman, kene la tanggung. camtula lbh kurang…

  6. tahniah bro kerana website bro n kereta dapat liputan di paper kosmo hari nie…

  7. salam.. nak tanyer cikit.. sy ada wira a/back 1.3.. paham2 jelah dia punyer performance camne.. lau saya nak up cikit dia punyer power tanpa tukar enjin dan menjejaskan feul cons nak wat aper yer.. ada kawan cakap tukar kepada blok 1.5.. betul ker.. lau boleh berapa kosnyer.???

  8. maaf saya ingin bertanya saya ada masalah pasalkereta saya. saya ada model toyota corona tt141 tapi saya dah tukar engine 1g gte masalahnya wirering kereta tu (rojak) dan engine selalu liking sekarang saya nak tukar engine model yg sama saya ingin bertanya kt mana saya boleh buat perkara seperti berikut:-

    1. aligmen body.
    2. tukar engine.
    3. wire ring.
    4. interior.
    5. cat.

  9. kepada yang zon utara, perlu khidmat kawal selia bole rujuk saya di alamat berikut: masuk mudah.my > pilih negeri perlis> search kawal selia… tentu jumpa kami di evo racing.

  10. thank faiz sayadah ambil no awak nanti saya free saya call. saya nak bawa kereta untuk dia tengok dan nak tau kos keseluruhan. saya sekarang kt shah alam sek 7

  11. terima kasih kepada kosmo dan juga pengunjung blog yang setia dari saya dan adik saya (Faiz)…selalulah melawat blog ni dan sudi kongsikan pendapat korang semua…tq

  12. bro, mungkin bro boleh bagitau nama kedai, emel atau laman web agar mudah member kat utara nak kenal dan kontek…

  13. kpd bro shahril kt mane loksi anda coz sy blh knl kn bro ngn kwn sy….wrkshp die kt felda bkt cerakah…kt pnck alam bro…..kt c2 sume blh settle…..kte blh dil la jmpe kt mane….sy blh tlng bwk kn

  14. bro leman blh x sy tau enjin 1.3 awk 2 karburator ke injection

  15. ok….tq fadzli….sje je syok2 nk cr kwn ramai2…

  16. Pertanyaan, Memandangkan Proton Exora (M) adalah base campro 1.6. Adakah sesuai untuk saya convert Exora kpd GSR 1.8 (CK type) yg biasa diconvert masuk kedlm waja?

  17. alamak en sniper….model tu bru lg la…sy pn blum tgk lg kedudukn tapak mounting nye cmne…tp bg sy ade kemungkinan klu lain pn tapak mountingnye bezanye tak bnyk…kire krja gile gak la sbb wirering dashbord kompom kene rojak punye…

  18. bro;nk tnya ckt ni.Saya skrg ni pki ngine 4g92,masalhnye ngine tu timing dia tggi la.so camne nk htr workshop pndai tuning ngine ni.Pastu stereng,bila time koner belah kanan macam ada minyk sangkut2.Ape hal bro?

  19. Salam bro,
    Tanye sikit boleh bro..
    saya ader sebijik wira..wira saya skng sudah tukar enjin evo2 standard gaban..
    skng nie..masalh yang saya selalu hadapi susah nak start enjin..
    bila nak start jer..dia mati..spai 5,6 kali gak lah bro..baru ok..
    sebelum nie ok..baru2 jer jadi..
    ape yang tak kena ngan keta saya yer bro??
    buat pengetahuan bro..saya amik half cut..
    wayering semua ngan barang2 kat enjin tue..semua evo2 punyer barang..
    tolong saya bro..

  20. Tq bro..saya akan try servis..
    No hp bro saya dah amik..
    Thanks kerana sudi membatu bro..

  21. to bro sam==>cari workhshop yg mempunyai sistem MUT dan tuning lah kereta awk tu ok..pasal yg cornering minyak sangkut2 tu kita kena check dulu kerosakan yg berlaku baru dapat mngetahuinya…klu nk kita chat pown boleh jugak tapinya kita tuning secara manual…

  22. to am=>mungkin auto choke awk rosak la..cbe servis dlu throttle body tu…lepas tu tuning kalau x boleh jugak tukar throttle body k…klu nk jimat carik part yg bahagian bawah throttle body tu..tapi part tu susah nak dapat..

  23. bro tompang tanya…..aku nk tukar enjin aku dr NA ke TURBO….aku ingat nk sambar evo3 halfcut…masalahnya mahal sgt la…..bro ade kenal2 halfcut yg bleh dpt murah2 ckit x….evo3 skrg market berapa ek…..

  24. bro aku ade satria 1.3 tp dh tukar engine 4g91 1.5….tp aku xpuas la ngan engine 4g91 tu….aku ingat nk tukar gsr 4g93T….masalah aku skrg bleh endos kew engine tu klu aku tukar….tp org ckp klu kta naik cc step by step bleh betol kew……klu nk kautim body 1.3 masuk engine 1.8 berapa RM…..

  25. bro lu ade lubang halfcut murah2 tak engine evo3…..klu ade bleh x bg alamat halfcut tu….

  26. to azizol-rasenye mane2 kdai potong pn marketnye lbh kurang je…yg psl satria 1.3 tu xblh la nk endos coz body asalnye 1.3….pd pndpt sy la kn klu sy 4g91 tu sy bolt on je…cr je kt kdai potong kit turbo gsr 1 set

  27. salam bro,sy nk tnye kit,sy pkai enjin 4g93.ble pas trik,ade bnyi cam btukang kt lam enjin,tp pas tkan klac da xde bnyi tu.kdang2 ade bnyi,kdng2 xde.tu yg wat sy pning skunk ni.ble tnye bngkel,deorg ckap gear box.lau bro nk taw,ble psang air cond mkin btambah kuat bnyi btukang 2.pe prob sbnar nye bro?

  28. bro. nak tanya cikit bole… kenapa suhu radiotar selalu tinggi bila kita berhenti dengan engine terpasang?? saya dah puas hantar bengkel, semuanya kata ok, x de problem.

  29. to aziz>>>>biasenye klu tekan klac bunyinye hilang 2 ade kemungkinan bearing klac je yg mslh…tp nk lbh pasti kene check dlu la…payah skit klu bnde bkn dpn mate ni

  30. to kamarul>>>kete ape 2 en. kamarul…dh try servis ke radiator kete 2…

  31. Sya ada sbuah keta wira 1.5 fuel injection…….so, sya minat utk bg keta sya ni ada power dr segi turbo & sbginya la bila jln tanpa penukaran enjin……dan keta sya ni menggunakan rim 17….apa brg yg perlu sya masukkan dlm sistem supaya keta sya ni power & brapa agak2nya kos…???? klu senang sms je kat no ni 016-8672162

  32. to din>>>klu enjin awk 4g91 sng skit klu nk bolt on turbo coz awk blh pkai turbo kit 4g93 turbo….tp klu enjin awk 4g15 agak ssh klu nk bolt on turbo….biasenye kasi upgrade la…tp kosnye tinggi la…biasela kn brg modified…

  33. salam 1malaysia,sy ade wira 1.8 sohc,nak tanye berape kos nak masuk turbo kit gsr??

  34. Salam bro. nak tanya skit, bila masa sesuai untuk buat tuning waja 1.6. Bleh bagi tak senarai kedai yg ada sistem MUT kat area shah alam

  35. bro naz,

    yg ni bro dah call faiz kan, so beres

  36. bro ariff,
    klu rase2 mcm kete berat je, buat full servis trmask tuka filter gearbox. klu auto, servis throttle body hgn tuning skali. kbykn worksyop area sh alam dh ada MUT…klu nk confirm kene call faiz…hubungi kami,tq.

  37. salam..saya nak mintak tolong la ngan bro2 disini. sy skang tgh mencari karburetor utk proton saga 1.3 tahun 89…kalo ade boleh la kontek sy di no 019-8805311 area seremban. tq

  38. apakah rim yang paling sesuai untuk di kereta wira tanpa menggunakan lower spring tetapi nampak mantap?

  39. sesiapa yang ada idea yang bernas dan boleh dipakai silalah call atau e-mail saya yer di talian 014-8530800 atau e-mail ag.kuasmawip@yahoo.com…TQ

  40. ala sng je en. mawi…pkai je rim 16..tp klu nk cntk kene adjust gak spring dpn..klu tak nmpk mcm kete tu nk ke bulan nnti…klu tak nak adjust pn tkpe…blh je..

  41. Hi Bro,
    Nak tanya engine apa yg save budget untuk upgrade wira 1.5 sy, Laju xpenting sgt cuma kalu ble sedap semasa pemanduan dah le…

  42. hi john…enjin ape yg save bajet ek…klu nk save cr enjin 4g92(1.6) yg org dh upgrade enjin lg bsr la..xpn enjin lantai kt kdai h/cut…4g91(1.5 dohc) blh 4g93(1.8) pn blh…sume 2 trpulang pd en.john punye bajet

  43. nak tanye, saga punye carb, lau sacond, de yang ok n sempoi tak, kete nak gune untuk daily usage je, jadi nak jimat minyak.. ade sape2 le rekemon carb pe yang masuk ngan saga 4g15 12v aku ni.. mtk tolong bro2 sekelian bg jawapan

  44. ala en.zul…kete nk pkai hari2 je kn…so xpyhla nk pening2…cr yg same model sdh…dh try cr dlm mudah.my ke

  45. Salam 1 Malaysia.
    saya ader kereta wira aeroback 1.5 auto tapi dah convert manual.
    masalah kereta saya ni lembab.. macam 1.3 pon ader..(adessss)
    saya nak tanya.. Bro ader bukak bengkel kete ke? brape klu nk bodykit kasi canteek sikit? n macam maner nk kasi up power sket…? klu boleh x nk la tukar engine. kete 1.5 boleh pakai clutch 1.6 ke?
    klu Bro boleh tolong, contact la saya : jebatiskandar85@gmail.com
    buget dalam kurang RM4K untuk full bodykit ngan Engine (cukup kew..?)

  46. ye en.jebat…skrg kete awk injection ke karburator…klu nk sdp kasi upgrade skitla…mcm clutch plak blh pkai flywheel super touring…bru la blh pkai clutch 8 inci…standart 1.5 7 inci je…bab bodykit plak biasenye wira aeroback ni pkai kn bodykit mirage asti je…

  47. salam,nk tnye klu pkai enjin evo3 kt wira 1.5 lps ke jpj?

  48. bro nk tnye kos untuk convert wira ke evo3 agk2 brp trmsuk bodypart,brake,seat ngan enjin

  49. halo bro, aku nk tnye klau satria neo 1.3 blh ke nk convert enjin gsr ck 1.8 terbalik .? ke lg sesuai amek satria neo 1.6? mne lg elok? ape beza dia? lg 1 klau da convert enjin nie blh bw jln jauh tmpa mslh x?

  50. Alamak en. zahar…jpj blh lps 30% je la

  51. helo kira…klu nk sdp 1.6 la…klu 1.3 pn ok gak ye x..ttp org kate satri neo gak…tp xkn la kete bru nk tukar2 enjin….

  52. salam bro. sy pakai satria 1.3 injection jer. tapi takde budjet nak tuka enjin. so mcm mne ek sy na bagi laju skit? bole ke bolt on turbo enjin 1.3 ni?

  53. blh tu blh hakim klu nk bolt on tp x brbaloi la…rugi duit je…

  54. ade sape2 belah alor star le bantu aku dalam usaha menjimatkan penggunaan patrol aku, keta aku tu macam bela hantu jek, dah la berat je rase bawak kete nye, tak sampai 100 dah pun begegar, bawak slow pun makan minyak kuat, bawak laju seniri mau ingat la.. lau boleh nak buat bagi enjin rasa ringan n jimat minyak punye.. keta aku saga 4g15 12v, boh rm 20 le jalan dalam tak sampai 80km da kering siap menyala pulak…

  55. owh.. ok2.. tu la, aku igt nk amek neo 1.3 second je.. klau nk bli yg bru mmg membazir r..
    aku igt 1 kete ni mmg aku nk khas wt race ngn mber2.. kete kluarga lain tu yg amek second je.. agak2 klau tkr enjin, jln jauh ade mslh x?

  56. ouh kalau mcm toh ape yg bole sy buat kt enjin 1.3? kalau nak bolt on faiz ckap tak brbaloi pulak.

  57. en.zul>>>>klu kete en.zul karburator la kan rsenye karburator nye dh problem

  58. kira>>>>xdela…ok je…klu xblh jln jauh xde org2 kt luar sane tu tukar enjin…tp kene cari yg cun la

  59. klu nk tukar enjin kosong 1.5 mhl la plak ye x…nk kene endos lg…leceh kn…ape kate awk tukar piston bsr skit ngan klac bsr skit…tp kosnye pn blh tahan gak…tp tula jln paling pintas…

  60. oke2 thnkz faiz

  61. bro nk tnye la..brpe bajet nk convert krete perdana lame ke perdana v6 bru..
    bodykit,lmpu dpn n blakang,cat…brpe agak nye…

  62. salam bro2 skalian… sy pkai enjin 4g93 dohc.. mslah nye tuning keta sy ni ade prob ler.. mse idling ekon tu die cam nak mati.. tp ble aku tukar sensor trthbdy pn same gak.. kdang2 xpsang ekon tp psang lampu besar bile ram die ade gigil gak.. aper yg xkne yer??

  63. dlm 2k lbh la acai…

  64. sori ek boy…rsenye sy tau pe mslhnye…tp nk lbh psti kene check dlu la…..

  65. faiz, ape mslah die yer?? bab mmg dh pening kpale pk ni..

  66. klu x psng aircond ngn psng air cond brpe rpm awk…dh try psng toyota pnye vacum tu ke..

  67. lau psang ekon ok bro.. rpm xgiler.. rpm lau xpsang 1k atau 900 lau psang die trun skit jer 900 atau 800… sy xpenah psang lg FICD toyota tu.. lau psang aircon ble nak brenti mesti rpm jatuh pastu cam nak mati enjin tp mse compressor jalan la, lau compressor xjlan ok plak..

  68. boy…ape kate awk try psng ficd tu dlu…

  69. bro klau sy nk wat kat bngkel bro bley ke..
    nk convert perdana lame ke bru..
    bmper perdana bru,cat,lmpu dpn blk..

  70. blh je…bile nk wat coz bengkel bru isnin minggu dpn bru start sepenuhnye…

  71. acai…mksd awk tu cat bumper dpn blkg ke cat 1 body…

  72. ok… tq bro

  73. ok tq faiz…

  74. nk cat satu body warna..
    satu la adjustable pe yg bgus utk perdana bro..

  75. 1. nk cat satu body
    2. adjustable ape yg bgus utk perdana? dan hrge adjustable tu brape agak2 nyer..
    3. saiz brape sport rim yg sesuai kat perdana dan nmpak lawa…

    terima kasih…

  76. acai>>>cat 1 body dlm 2k…klu kristal dl 2200 smpi 2500 tgk warna ape mau…
    adjustable pkai hwl…bru dlm kotak dlm 1800..1 year warranty ….klu nk seken kdi potong pn ok…tp mcm rui plak coz value dlm 1500…
    rim 17 pn dh ok bro…klu nk cun pki dpn 7 inci blkg 8 inci…xpn dpn 7 inci stgh blkg 8 inci stgh pn blh…

  77. bro,sy pakai wira 1.6 pastu compressor aircond nie jap jalan pastu kat lama sikit dah tak jalan…time panas terik tak mau jaln plak…malam ok jer sejuk bukan main lagi sampai tak nak berenti bile dah off termostat..sila la komen ade ker termostat dia rosak pastu leh tak tukar dgn termostat evo sbb member ada tolak dashboard 1 set.komen ye

  78. haslie>>alamak…bab aircond ni mslh skit la…sy pn anta kt kwn….sori ek…

  79. Bro sy ada iswara 4g13.igt nk bolt on turbo msuk blok dgn head 4g61t.blh kew?

  80. blh kew nk bolt on turbo 4G13 iswara,masuk complete turbo part 4G61T kt 4G13.

  81. ket….sy blum kaji lg la psl nk msk kn head tu…klu x silap sy head 4g61 tu bsr klu nk disumbatkn kt blok 4g13 yg kecik tu…tp klu nk bolt on still lg pkai head 4g13 tu blh la….

  82. yeke bro..ok r klu cm 2.agak2 kosnya brapa?
    1.turbo set(apa yg sesuai?)
    2.ECU & wayaring(nk pkai keta pew?)
    Tips bro amat sy hargai,thanks..

  83. ASKUM BRO..SAYA PAKAI WIRA SEDAN 1.3
    NAK TANYA BOLEH TAK SAYA NAK LOMPAT 1.8 ENGINE PUTRA?KALAU LOMPAT MAHA; TAK AGAK2?

  84. ket>>wow…1.3 nk bolt on turbo x rase rugi ke….klu dh injection sumbat terus je turbo subaru….tu pn kosnye dlm 2k lbh….klu blum injection tinggl kire je la brape kosnye…tinggi tu kosnye….blh tukar enjin lain….

  85. GGsajo>>rsenye klu 1.3 lompat 1.8 jpj x approve kn….kosnye sy x brape pastila coz tgk pd yg nk jual enjin putra tu la…

  86. salam bro faiz, sy nak minta pendapat bro bagaimana untuk meningkatkan pick-up kereta and sedikit top speed untuk kereta waja manual standart. just untuk sedap perjalanan dan senang untuk memotong. buat masa ni sy rase pick up kereta saya amat lemah kalau nak dibandingkan myvi pun laju lagi. saya menggunakan rim 17 dengan enjin standart dan rase mcm kuasa x sampai je..kdg2 dh tekan minyak sampai rpm 6 dlm gear 3 pun x rase ape2.boleh bg pendapat x ape sy perlu buat tanpa menukar enjin?

  87. salammm kengkawan…saya nk tumpang tnye ckit…skrg ni sy pakai clutch racing…klu sy tukar clutch 1.8 leh x….tkut klu sy tukar nti..clucth tu xmampu tmpung ngan enjin4g93t yg sy guna skrg…bab xlarat la nk urut kaki bab keras sgt klu kt jln jem ni manjang nk spin jew..hehehe……berbaloi xklu sy tukar ngan saudara sy yg pkai clucth 1.8….

  88. arshad>try buat full servis ngn tuning dlu la…

  89. bdk bru>awk pkai clutch ape tu….klu 4g93t kn 9 inci clutch nye….klu pkai clutch 1.8 8 inci stgh x vest bro….nnti slip je manjang….ssh ape awk pkai je clutch tu tp cover clutchnye cr exedy standart @ seken evo pnye….covernye yg buat keras bkn clutch plate nye…..

  90. salam…
    bro…
    nk tnye cket ni…
    sye ade kereta wira….tp bnyak bnde da brai…krete pn da karat2,kemek2…sye nk repair,tp tkot kne tipu lak…cz sye student lg….huhu…

  91. yaya>>blje…tnye je nk tnye ape…..klu kol pn blh…no ade kt hubungi kami…

  92. sye ade ptra thn 97. kalu sye nk upgrade pkai turbo gsr, brape kosnye. ape list brg yg kena cari coz tkt kena tipu dek kdai potong

  93. salam bro, wa pakai wira 1.3 manual, wa nak converted ker 1.6 auto, agak2 braper kos bro,? plz reply kat email wa bro adamranaco@yahoo.com tq

  94. zhaf>>>>dlm 3k lbh la….mntk turbo kit gsrv turbo je kt kdai potong…xde tipu nye….klu nk sng srh pomen cr sume lg sng…tau siap je…

  95. salam,bang..sy skang ni pkai wira 1.5 sedan..niat nk tkar enjin,,tapi sy dlm dilemma plak sama ada nk pakai mivec NA ataupn gsr turbo..sy akan pakai auto..harga pn lbih kurang btul x..mintak pendapat mana yg bgus dr segi pemanduan,maintanen atau ape saja..bgus msuk gsr atau bagus masuk mivec..//pleasa bang,,tolong,,,,

  96. salam bro.
    berminat btol tgk blog ni.mmg berguna nasihat dan susah nk dapat nasihat cam ni slalu org kedekut nk bagi.
    sy pakai satria 1.3 karburator thn 98 lebey kurang.pagi2 sy start memang semput gile.kalau hujan lagi la kene start dlm 2-3 kali.pastu kne panaskan enjin dalam 6-7 minit.pe masalahnyer yer?ader cara x?lagi satu keter sy pickup memang slow.kekadang ngn lori pon sy bley kalah.pelik tol.sy bkn la nk laju giler tp mcm takder langsung pickup tu.cam ner yer bro?
    sy nk tukar enjin tp memandangkn sy ni student so bajet memang lari la.so mungkin bro ada cara yg terbaik?

  97. bro…nk tnye…enjen putra kacuk turbo lps x jpj..

  98. amry>>>>klu nk pkai auto better gsr turbo la…sdp skit…

  99. izizree>>>maybe karburator awk dh kondem tu…try 2kar dlu…

  100. apiz>>>>tu sy kurang pasti la…ade gak sy dh buat coz atas prmintaan cstmr….tp no enjin ttp same kn ….so xpyh nk risau la…

  101. kalu msk turbo gsr tu piston & wiring kena msk yg gsr ke…

  102. zhaf>>wiring pkai asal je….tp piston trpulang la…klu nk sdp pkai piston turbo la….

  103. tapi turbo ok x untuk longisten?pengunaan minyak mcmane bang?sy pkai bkn utk racing,just untuk sesedap jln..

  104. salam..saya memilika proton saga 1.5 aeroback thn 1990. saya teringin upgrade kepada enjin mivec 1.6. banyak ke perlu di ubah? ataupon 1.6 MMC?

  105. amry>>ala same je mcm enjin2 lain…klu jage ok je…klu asyik hentam enjin ape pn hancur….

  106. salam..nk tnye…kos nk bolt on enjen perdana sei bape eh…bngkel bro kat ner?
    mane tau leh try bro nyer tangan…

  107. al maklum la sy ni da bekeluarga..mcm tertarik la kat gsr auto ni..berapa ye modal?ciap endos?buat kat bengkel abg la..sy ada dgar klu kita tkar enjin,enjin asal kita ni bleh trade in..btul ke?

  108. isamir77>>>sbb awk body saga la kn mmg bnyk nk ubah klu nk msk enjin pape pn…sng cite awk msk je la enjin ape pn yg awk teringin nk rase…

  109. apiz>>>alamak…tntang kos mmg sy xblh nk cite detail dlm ni….ni kn plak kos nk bolt on…sori ek…so phm2 la ye ape en apiz ptt buat…hehehe

  110. amry>>>>bkn skrg gsr auto 8k lbh ke h/c nye….yg lain2 kene la bincang2 skit…

  111. sy pkai clucth exedy racing…klu tukar ke cluctch ape yg ok……tau pkai yg exedy stndart….bab xlarat la nk main clucth…keras sgt..leh tcabut lutut…huhu…skrg ni bkn nk bracing…tuk sedap memakai je….

  112. salam.. nk tnye skit. sye ade saga lama 1.3 manual, thun xigt, no. plat ACA. sye cdg nk tkar engin sb kurang pick up dan kuat mkn petrol. bleh ke msuk engin wira 1.6. kwan sye ckp jpj xlps. nk tnye kdai en azam n fais, bpe bjet tkar engin 1.5 or 1.6 manual. time kasih

  113. Akum tuan. Ambo ada kenari standard. lama dah guna 5 tahun dah. takde buat apa-apa perubahan pada engine, standard ajer. Cuma, bila dah lama ni, rasa macam nak kasi engine tu lebih pick up. takde lah kata nak bawak laju kereta tu, cuma kalau boleh buat engine tu pick up daripada asal, tak perlu lah nak tukar kereta lain lagi.

    Boleh tak tuan bagi sikit tips, kalau ader cara yang simple, atau hanya tukar barang-barang dalam engine yang kecil-kecil ajer ke, supaya engine tu boleh rasa macam pick up sikit. (tukar wayar ke, tukar plug ke, letak apa-apa yang boleh mem’pick up’ kan lagi engine tu.

    Lagi satu, saya ni memang tak tahu langsung pasal engine ni, tapi saya cukup jaga maintainance kenari tu. tu yang rasa sayang nak tukar lagi kereta tu. ingat nak guna lagi setahun dua

  114. bro….
    sy ad saga lama 1.3…..sy nak tau enjin sy magma ke x…..n sy nk tau ape lg yg boleh sy buat untuk power sikit…..baru nie sy tukar piping wat n power distributor….
    ad laju ckit la…..n ape nasihat bro untuk sy jaga kete sy….

  115. salam all..
    gua nak tanya boleh tak gua nak pkai lever gear wira masuk kat keta saga??

  116. salam, Sy ader masalah tentang engine kete iswara 1.3 carb. So skrg carb wat hal then nak covert masuk injec wira 1.3. skrg gua dah dapat brg injection (MMC) set wira 1.3.
    + wira injection wiring set
    + Mercedes Fuel pump.
    + Injection set (manifold, trotle body, injector,Ecu) n lain2 barang mmg completed set la.

    masalah sekarang, distributor n wiring.
    (1) So boleh ker wiring injection wira nk combine ngan iswara?
    (2) distributor plak boleh ker pakai 1.6 tanpa tukar slinder head?
    (3) Kebiasaan, berapa kos upah untuk wiring skali pemasangan barang tersebut?

  117. bdkbr>>>>pkai cover yg biase je….yg buat clutch keras cover clutch nye…

  118. salam bro..nk tanyer ckit leh x..sy ni pkai wira aeroback 1.3 injection..dia punyer g,mmg xleh blah lgsung..nak plak klu neik bukit,siput babi skrg pn da laju..then,my bro offer tukar engine 1.8 dohc dri lancer ck,ingt nk wat la bln 12 atau blan 1 nie..tp sy konfius,boleh lepas ke endorse nti???ape beza 1.8 dohc tue slain laju nyer???please bro jwb..tq

  119. fairoz>>>>mane plak body wira msk enjin ck….ejin ck kn terbalik…

  120. bro..nk tnye..perdana pkai tein wagon highlow softhard best ker?

  121. nak tanya bro…kereta sya wira a/b…macam mana nak elak krta melambung-melambung kat jalan trutamanya bawa laju…apa suspansion yg trbaik utk elak benda macam ni? tak slesa nak pandu…bole bgi jenama yg terbaik utk pemanduan yg selesa….tq

  122. mana bleh dptkan sport rims 17″ 5 hole Pdc 110…….

  123. Salam..sya pakai wira 1.3 a/b injection..dah pakai ext 4-2-1 biasa, cabel plug besar, n flywheel super touring..
    1. apa lagi ubahsuai minor yg blh tambah pickup n top speed..?
    2. ada terbaca blh masuk blok 1.5..kene enodrse tak?
    3. kesimpulan drpd syarat2 ubahsuai jpj tu, blh tak tukar body part? ada org kt blh, ada org kata tak blh..kalau tak blh, setakat saman atau tahap kene sita?? confuse..
    TQ bro..

  124. salam..nk tanye.perdana ygt masuk enjin evo….driveshaftnya pakai perdana punya kn?bukan evo.ke ada driveshaft custom ke.mcmane nk yg terbaik utk driveshaft bg conversion perdana evo nih?

  125. salam bro…..

    sy guna perdana sei 97 masalahnya masuk gear enjin mati,kalau cepat tekan minyak boleh jalan tak de masalah.buat scan dia kate solenoid dan clucth masalah.berapa kos?
    1. solenoid
    2. clutch standart
    3. clutch racing atau clutch evo ( blh tambah kuasa engin tak )

  126. salaM,BRO.
    saya ade masalah kerosakkan enjin.saya memiliki kereta satria 1.3 tahun 2001 injection.masalah kerosakkan enjin saya tu adalah vavle patah,dalam pikiran saya,saya adalah seorang yg amat berminat dalam modifikasi enjin.saya kekurangan modal,tapi dalam kepala saya berlegar2 soalan menanyakan soalan.’kalaulah aku repair harga die lebih kurang dgn harga beli yg lain.saya berhajat untuk mengupgrade kereta saya daripada 1.3 kepada 1.6.kalau saya membeli enjin kosong 1.6 soch atau doch tapi gearbox saya kekalkan kepada 1.3.bolekah saya masukkannya?saya kekurangan budget untuk memiliki 4g93,..bantulah saya.

  127. sy nk tyer la ckit ni..disebabkan sy wanita xtau sgt la bab krete ni..laki sy beli sebijik honda eg utk buat pg pasar.kata beliau la..enjin single vitec.kete sy ni auto..senang skit cos bwak ank.bila sy bawak gear 2 die cam xmasuk.massuk gear 3 jer jd tersentap..tp bila bawak laju ok plak..bila slow die macm tu..adakah gearbox die masalah ker..pastu kwn sy bgtau kalu nk tukar minyak hitam kne tukar yg vitec punya..betul ker..laki sy ni die pandai beli jer..tp bebal ckit pasl kete ni..so bg pandagan en.macam mane tu..

  128. Salam 1 malaysia,
    Tuan nak tanye. sy baru masuk gsr 4g93t. intercooler kecik je kat tepi. nak tukar letak tengah tapi nak pakai bumper standart wira. Berapa ye saiz intercooler ngam2 ke bumper wira. Kalau tuan boleh buatkan boleh kita cerita lebih lanjut. tq

  129. slam bro.sya ada wira 1.5 sedan 97.nk tnya pendapt faiz cam na nk ksi enjin 2 pekap n top spit.klau kita tkr gear box 1.8 ada kelemahan tk pada enjin.sya dlm dilema nk kasi rojk enjin 2 atau nk tkr enjin 1.8 twin cam.brapa kos klau nk tkr enjin 1.8 na kt mna tmpt nk cri enjin murh.klau blh enjin 2 komplek body kit sya tk nk./klau nk rojk enjin stndt lk berpa kos dia.sya harp faiz dpt tlg sya.faiz bolh email kt sya
    mfairuzyusopp@yahoo.com

  130. Salam bro, cadang awal bln 2 ni nak dtg bengkel..sy pakai wira 1.5 vdo (da modified sket je), tahun 2003 injection, cdg nak pakai servo master pump double layer bg brek cengkam elok lg, nak masuk cam pulley adj skali..harga no hal, tp biarla reasonable ngan kualitinya..harap bro boleh bantu untuk bgtau harga, senang nak bawa…ape2 hal pls msj je kat 0125949101 atau email je..

  131. lg satu kalu ok la, nak wat appoinment, ble 1 hari siap pasang tak?sy dok jauh putrajaya ni, nak tggal kete masalah la sket..harap dpt membantu..

  132. slm bro nk tanya sya pkai enjin 4g15 stndt tpi nk rojak brng2 1.8 apa pndapt anda

  133. fairuz>>ape yg awk nk rojak brg 1.8 tu…

  134. blok dia/gear box.nk tnya klau syank pkai flywhell super touring 1.8 tpi nk ringan kan dia berpa yg patut sya buang berat dia?cm na nak ksi ringan flywhell 2 blh dlm ka blh luar yg perlu kta ringan kan.

  135. blok dia/gear box.nk tnya klau syank pkai flywhell super touring 1.8 tpi nk ringan kan dia berpa yg patut sya buang berat dia?cm na nak ksi ringan flywhell 2. blh dlm ka blh luar yg perlu kta ringan kan.

  136. Salam bro, sy pakai waja 1.8 renault, masalah skrg sensor gearbox dia prob klu nak repair dkt 5k. ps2 xbyk bgkel yg sggup buat. ingt nak tuka enjin 1.6 je.. tapi sy tak tau mana nak cari & brp pula kos enjin siap pasang & wiring.

  137. fairuz>>>klu awk anta kdai engineering die tau la nk buang brape bnyk….

  138. hakim>>>alamak bro…enjin tu x blh pkai la…kasi msk mivec CK je la….

  139. slm bro, bole tanye sket?
    sy pakai iswara a/b 1.3, made 2003. Sejak thn lepas sy dapati kuasa enjin kete tu merosot (anggaran 20%) dan minyak hitam jugak perlu di tambah1/4 liter tiap 2 mggu.
    so far xde modification la. Tiap kali gi bwat service n enjin tuning, technician ckp ssh nak tune psl rpm meter rosak.
    Soklan sy:1. Xkan rpm meter rosak, xleh bwat engine tuning?
    2. Adekah improper tuning tu mjadi sebab enjin hilang kuasa sebegitu byk?
    3. Perlukah sy anta kete tuk penalaan enjin menyeluruh? spt timing tuk injap dsbgainya.
    Mekasih

  140. salam, nak tanyer cikit.. sy ada wira a/back 1.3 injection.. paham2 jelah dia punyer performance camne.. lau saya nak up cikit dia punyer power tanpa tukar enjin dan menjejaskan feul cons nak wat aper yer.. ada kawan cakap tukar kepada blok 1.5.. betul ker.. lau boleh berapa kosnyer.???
    and nak buat bodykit dlm rm500, agk2 ckup x? (siap cat)

  141. kalau masuk mivec ck brp kosnye siap wiring & endorse??

  142. rosly>>wat top overhaul la…tgk…mste ade perubahan skit…

  143. adibz>>>blh gak tp nk 2kar blok 1.5 kos nye tinggi gak la…nk kene endos lg kn…bab bodykit tu klu 5 rat siap cat agak pahit skitla….klu x siap cat bodykit lancer blh dpt tu

  144. hakim>>>nk msk body pe…klu body waja 11k cntik la…..

  145. Askum,sy nak tnye,sy pkai keta wira karburator 1.5,kalau saya nak tkr 4g91,ape prepareration yang patut saya buat,patut ke saya beli halfcut sebijik atau just beli enjin lantai sahaja

  146. salam bro.. saya nie budak mentah lagi… mmg x taw la pasal kete sume nih… cume nak tanye, klu wira 1.3 saya taw saiz clutch sme ngan 1.5.. klu saya nk tuakr 1.6 lak cmne? apa yg saya kne buat? kne ad extra cas ke? thanx ^^

  147. Salam bro.. Saya nak tnya, wira 1.3 klu tukar clutch 1.6 boleh ker? Biasa nyer dlm berapa kos utk upgrade tue? saya kne tukar clutch plate sekali ker? Mekaseh…

  148. shaifful>>elok amik halfcut je….sume brg dpt…

  149. ayumi>>>kene pkai clutch super touring….upah same je…

  150. req>>>klu nk cun sume bru ngn oilseal 2kar skali ngn upah dlm 600 la…

  151. slam saudara faiz.saya ada prtanyaan.berapa harga haflcat gsr turbo sekarng dan berpa kos pasng enjin 2.kat mana bleh dpt harga yg brpatutan.mana tau saudara faiz bleh tolng

  152. salam bro.. nt tolong post comment ekk pasal bracket mounting grbox evo kat perdana saya.. sya nk tau berapa kos kalau nk tempah,,dan kalau xbwak g kete abg boleh wat x.. Tq..

  153. ni website facebook,thu x mne nk li wira kacuk evo3 yg da siap endos JPJ dlm arga 17K
    ke bawa?tlg la ye bgtau klu de..

  154. fairuz>>>nk best kene stanby 15k la…bru sume cun2
    jojo>>>bsr mslh awk ni ek….awk kol sy la klu awk free
    akmal>>>wow mcm market pasar mlm je bro…hehehehe…bro cr sndr je la…yg 10k pn blh dpt…mane la tau…

  155. salam bro.. nak tnye sikit, klu tukar cam pulley tuk 4g13, kne tukar cam shaft sekali ker ataw boleh buat satu2 dulu? dan slalu nyer, upah untuk pasang dlm range berapa? thank you

  156. salam saudara faiz.sya pkai wira 1.5.cm na nk tmbh picap.ada org kta hnya tukr clas plate supr touring ja.klau kta pkai clas plate supr tourng 1.8 blh ka?prwhell stndt 1.5

  157. sya nk tnya.kenpa apa bila kta stat keta bunyi dia cam meletup ja cam plag mti ja.sya dh tukar plag sma ja bunyi dia.sya pkai wira 1.5 kaberetar.sya harp saudara faiz dapt menbntu.

  158. bro skun saya pkai wira 1.5 nk tnya skit
    i) klo nk up 1.8 enjin ape yg sesuai
    ii) sport rim saiz brape yg sesuai
    iii) agak2 ekzos saiz brape yg ok tp x trlalu bising
    dn cost tuk smua 2 brape ek…thanks

  159. Askum,saya ada kereta wira kabureta 1994,masalahnya keta ni mudah bila di hidupkan enjin tetapi saya terpaksa paanaskan enjin dengan tekan pedal minyak selama 4 min baru ok.Saya nak tahu apakah masalah yang di hadaapi,dan satu lagi bila bawa di jalan yang tak rata diaa akan keluar bunyi bising ada yang kata perlu di ganti absober betulkah,hanya itu saja soalan saya

  160. ==>izman, masalah bunyi tu mmg absorber la problemnye, mmg dah sah tu. pasal enjin tu bro bole try swap kaburator yg elok, mcm tu je caranya. bro bole dtg bengkel dan saya bole bagi try swap dgn part saya. bayar duit teh tarik je tu bro. part baru bro kene beli la…

  161. ==> zul, nampaknya hajat bro tu agak besar. saya cadangkan agar bro dapat call saya segera takut2 nanti bajetnye juga besar juga tak termampu. saya boleh cadangkan yang terbaek dan termampu bro.

  162. ==> fairuz, kereta bro ni mcm byk problem je. dah banyak tanya tapi masalah tak setel2 lagi. cam ni bro, kalau bajet dah ready sila datang bengkel baru bole citer. kalu tak ada bajet susah bro. modi2 ni bajet mesti ada la

  163. ==> iema, alang2 buat dua2 sekali la. buat asing2 nanti upah pun ganda rugi pulak…

  164. kalau nak pasang rim 17, apakah kriteria2 yang diperlukan untuk memuatkan rim 17 di kereta wira. skrg ni dkt wira sy hanya spring standard… jika ada suspension ngan absorber kena tukar, yang mana yang bagus dan murah… bole tlng x??

  165. irwan>>>bole tahu bro punya bajet takat mane. murah sgt pun tkut xde kualiti plak nanti

  166. Salam..bro,sy pakai wira1.5 dan teringin nk tmbh pwr ckt kat enjin standart ni.apa mod2 yg perlu dlakukan?blh ke sy rojak part 1.8(4g93)?atau ada cr ln yg bro blh bg tnjuk ajar..mklum la sy nr nk bjinak2 dgn enjin keta ni..harap bro2 blh bg panduan.yhanks bro

  167. 1 lg bro,blh ke pakai enjin 4g93 ttp wiyering standart 4g15.klu sy nk trade in atau jual 4g15 sy ni (2003)agk2 brp market skg?

  168. ijoe >>> xde hal ni bro. klik nama saya dan pm segera ok kat fesbuk

  169. tumpang tanye..antara wira 1.6 auto & wira 1.8 auto mane lg save maintenance?

  170. Salam otai2 kete…
    Tumpang lalu n bertanya..saya ni nak upgrade performance kete Wira Aeroback 1.3 Injection thn 2000..bleh bagi pendapat tak? Tukar engine?? X perlu tukar engin?? Kos?? Nak buat kat mane??JPJ halal ke??
    Hopefully your advice will make me happy for incoming Raya beb!!

  171. Kalau kena mod hopefully xde la mahal nau..bukan kaya sngt pon..please advise..

  172. bole bgtau brp bajet bro?

  173. skrg kete apa bro?

  174. senang tu bro, survey je mudah.my dptla harga market

  175. mudah.my ade

  176. Salam otai azam…
    saya x tau nak budget brp? mayb rm2000 complete? tolong la advise..

  177. mcm xcukup kalu nk modi

  178. yeke x cukup? so berapa agak2 nyer? engin type? nak buat kat mane?

  179. bro nk urgent ke, bole call 0132057839 bgtau bajet bro dlm RM2k apa yg bole dpt utk modi?

  180. Salam..
    saya nak tanya pendapat Azam, saya dah lama menggunakan enjin evo 3 NA tapi kurang power sebab masuk di body Perdana. Kalau saya nak upgrade masuk turbo kedalam enjin tu apa part yang perlu dibeli? berapa modal keseluruhan?

  181. salam,..
    saya pakai satria 4g91.. bila nak start kena tekan minyak baru leh hidup. pastu kadang2 mati sdr kalau brhenti kt trafic light lpas tkan clutch. bla psang aircond lak, terus rpm drop macam enjin nk mati.. boleh saya tahu problem ape and brape kos?

  182. salam bang, maaf mencelah.. saya pakai nissan b14, sebelum ini kereta saya pernah overheat dan sudah buat skim head.. dah pasang semula, tapi selepas sudah selesai pasang semula, saya bawak kereta saya kalau lebih 100 km/j dia akan keluar asap yang banyak.. temperature ok.. adakah head saya sudah retak??? atau ada apa2 penjelasan lain x???

  183. Assalam….
    Emm saya ada 1 wira 1.3 aeroback injection…so apekah cadangan pertama,kedua dan ketiga saudara utk membuatkan kereta wira ini lebih pick-up berbanding biasa tanpa menjejaskan enjin dan kapasiti minyak…?

    Dan andai sekiranya flywheel ditukar maka ukuran flywheel yg manakah dpt memberikan pickup yg betul2 ketara dan lebih terasa..?

    Adakah penukaran flywheel dibuat akan membuatkan clutch menjadi lebih keras utk ditekan..?

  184. Askum pd otai2 keta..sy nk tnya berkenaan ttg keta wira 1.5 auto cab thn 97 tp dh upgrade g/box manual..mslhnya keta sy jd hlang pick up cuma lajak je..bila brek nk dptkn power pecutan tu blik mcm nk menangis je rsnya..jd apa yg ptt sy bt nk bg lg power?adakah kena tkr clutch plate s/touring,nipiskan f/wheel?cable plug pn kena upgrade gak ke?bosan bila kena cucuk ngan keta iswara std ngan kancil turbo..bengang+malu pn ada..adoiii..laju2 pn keselamatan ttp jg bro.

  185. Assalamualaikum,

    Saya nak tanya sikit, kereta saya wira 1.3 manual baru tukar trottle body dgn yg 1.6 punya ( di sebabkan stok habis dan 1.6 punya murah). Semua ok, kereta bertambah pick up, senang nak take over keta tak macam dulu. Ada apa2 masalah ker jika saya pakai trottle body 1.6 untuk engine 1.3 . Saya takut in future ada masalah lain pulak seperti engine overheat ker? Mintak tolong comment ye pasal nih….. terima kasih bebanyak bro.

  186. salam bro,

    saya tumpang gembira atas percubaan bro itu. silap2 kami pun bole copy tektik bro tu. tapi kalu bro nak tau komen pakar bro bole call direct trus ke 0132057839. mcm bro katala takut ada maslah kemudian hari…

  187. as’kum,bro nk mntk pndpt la,saya teringin nk tukar enjin pd keta wira 1.5(1999) saya,enjin yg saya minat 4g92 mivec 1.6doch n 4g93 gsr n/a 1.8 tp dlm delima la,mana satu enjin yg low maintenance n save antara kedua2 enjin tu.Lg 1 brape budget perlu saya standbykan utk convert kedua2 enjin tu(budget setiap 1 enjin tu)? kalau blh enjin tu yg sedap wat longdistance la,lg panas lg mantap..tolong bro bg pndpt

  188. Salam,

    Soalan saya sbg owner Proton Waja :

    1- Apakah bodypart & aksesori evo yg boleh dipasang pada waja?
    2- Engine apa yg sesuai dpadankan dgn waja tanpa merubah mounting & harap boleh beri range harga siap psg?

    sy sertakan serba sedikit pengetahuan sy berkenaan sparepart mitsubishi yg boleh diupload pada waja utk dikongsi dgn pembaca WAJA :)
    -side mirror evo 4/CK, engine GDi/CK, dashboard CK/GDi/evo 7-

  189. berapa harga turbo kit
    4g93 turbo..?

  190. salam bro, terima kasih atas minat bro terhadap servis kami. memandangkan untuk menjaga privasi agar tiada manipulasi harga parts mohon agar brp dpt hubungi saya 0132057839.

  191. salam bro ayie, terima kasih atas perkongsian. saya juga mejemput bro untuk kongsikan modifikasi (jika sudi) tersebut dengan upload gambar dan sedikit spec dalam laman facebook kami – http://www.facebook.com/pages/WiRa-XtReMe/112717968750437. berkenaan pertanyaan bro tersebut saya mohon (jika boleh) hubungi saya 0132057839 bagi diskusi selanjutnya. ini adalah kerana terdapat banyak soalan dan kami hanya akan melayan yang benar serius sahaja. harap brp faham. tq.

  192. looking for evo 2 full body parts..

  193. bro jimie, jika urgent sila call saya kat 0132057839

  194. salam,klu wira a/b pakai hood asti ada kena ejas apa2 ke atau pnp?hood akan fit cantek atau akan trlebih skit mcm pakai hood mivec?tq..

  195. salam….di mana yar?….karburator saga 12v…4g13….murah2 ..original

  196. bro kalu bole bg no kontek mana tau org ada minat senang sikit

  197. Macam saya 1,3 dh cnvert 4g91. Klw nk cnvert block 4g93 atau 4g94 gsr lpas ke jpj?

  198. bro tomoshi, utk mengetahui tips modifikasi secara terus – sms saya kat 0132057839

  199. http://alatjimatminyakstabilizerunit.blogspot.com/

  200. salam nak tanya sikit kalau waja standart upgrade pakai turbo lepas ke jpj ke nak kena buat surat?

  201. bro, kalu nk promo tak cukup letak link saje bro. kene la explen sikit pas tu bro bole pos iklan kt fesbuk kami tp dgn cara pengiklanan yg betul ok

  202. bro sharul, saya tak boleh bgtau kt sni. kalu nk tahu sila call sy di 0132057839

  203. minta pndapat otai2..sy mnggunakan wira enjection taun 2004 4G15 head ape yg blh d tukar tuk kereta sy..

  204. salam bro… trottle body model apa yg boleh msuk kat wira 1.3… nak beli yg baru mahal sgt…

  205. salam aku, mana ada bende yang murah bro. kenela invest sket. tak bole nak bagitau kt sini. hakcipta terpelihara. sila call saya 0132057839 ok.

  206. bro,sy nk tnye skit..sy pkai satria 1.3 injection thn 2003,bile psang aircond je msti jd lembab kete walaupun sdgn mluncur gear 5.pe hal tu bro?lg 1,kalo sy nk psang turbo bleh ke?brape kosny..tlg bls d email sy ye.. dantedmc49@yahoo.com TQ

  207. salam satriakids, bro nk setel yg mna dlu tu bro. ekon ke turbo? kene tgk kete dlu bro, x bole main buat je…jika serius sila call saya 0132057839 faiz.

  208. Salam ,

    Saya ada kreta wira 1.6. Mslhnya kreta saya top speed hanya blh smpi 150 k/m and engine dia pndi mati2. Sy mmg xseberapa pndi sgt dlm bab2 kreta ni. Sy mmg ada teringin nak 2kar engine tp syg xtau apa engine nak d tukar. Engine yg d nakkan 2 xla nak yg power sgt sbb nak juga bugget cost dlm 2k engine 2.Harap2 ada sesiapa blh tlg sy.Trima kasih.

  209. salam Rele, kita boleh bincang pjg lebar kat sni tp kalau betul2 org sakit dia akn jumpa doktor untuk pemeriksaan untuk ambil ubat. saya cdgkan Rele dtang ke mna2 bengkel bwa kereta untuk pemeriksaan lanjut dan jika Rele tak tau mana nak dituju bolahlah dtg ke bengkel saya EZ Motorsport di Meru, Klang.

  210. ok faiz,tp 1stly sy nk setelkan hal satria sy yg lembab bile pasang ekon,sb bile pasang ekon je otomatik kete jd slow,trase mcm berat je..rase cm xde mud je nk drive kalo pasng ekon dlm kdaan cm tu..tp, bile off ekon,mmg pecut.cmne sy nk setelkan msalah tu bro?adakah sy perlu cek ekon or servis ke?

  211. servis kompresor dan seluruh sistem ekon dulu tengok camner.

  212. ok,tq faiz..sy nk setel prob ekon ni dlu..oya,yg sal turbo tu kalo nk pasang skali ngn blow off xde jd ape2 ke kt enjin yg standart cm kereta sy tu?sb ade membe ckp enjin cpt hangkang kalo psg turbo.btl ke?

  213. bro. nk tnye sikit. wira saye 1.5. engine stock. pkai kaburator. member saye wira 1.3 engine stock jugak. tp injection. slalu nye kami suke suke test power krete. masalah nye krete saye wira 1.5 tu x bole nk kejar sgt wira 1.3 membe saye tu. ade cara x nk kasi saye bole kejar?

  214. Salam
    Kepada otai2 yang terer bab tukar enjin harap boleh bagi cadangan yang paling bernas utk masalah saya.
    Saya ada Wira 1.5 auto tahun 2000.enjin leaking dan mcm2 hal lagi (alternator, absorber dsb,tapi semua tu dh setel,alternator pakai recon).cdg nak tarde in dgn yg baru tp pk sayang. Persoalannya, adakah berbaloi utk dibuat total o/haul atau tukar enjin. kalau tukar enjin,tolong bagi suggestion yg best type of engine dgn kos keseluruhannya sekali (jpj etc.)..please…email saya kat Half_easy_1010@yahoo.com kalau boleh

  215. salam. bro, saya ada saga flx. tpi sya tidak tau apa rim yg ssuai tuk kereta tu. skrg sya pakai yg standard tu…kalo saya mo tkr rim, apa yg ssuai? mksdnya mo nmpk lg sport.

  216. nk tny skit la bang.. ble x injector ngan modifold 4g93 masuk kt enjin 4g15.. lg 1 ble x throttle body 4g92 masuk kt enjin 4g15.. throttle body model ape lg yg ble masuk kt enjin 4g15

  217. ada sesiapa tahu lubang rim iswara sama tak dengan lubang rim savvy..tolonh ye ada member ajak tukar rim sebab dia nak tukar kete tu….terima kasih

  218. salam bro..saya ada wira 1.3 fuel injection….problem kete saya ialah selalu tersengguk2 bila bila kereta baru nk bergerak…dan semput bila baru nk tekan minyak….tlg saya bro…

  219. salam rudy, bawak kete anda ke bengkel!

  220. salam azan, mudah saje. bukak mudah.my dan cari sport rim isawar dan savvy anda akan dapat jawapannya.

  221. salam bro..saye ada saga lame yg dah kacuk enjin 4g91 auto..mslhnye,time tgh syok bjln jer,kuar plak amaran check engine..bwk dlm 80km/s je..bwk slow ilang plak tnda amaran tu.kalu laju dtg balik.lagi 1,keta kuar asap putih..ape ek mslh amaran n asap putih tsebut..

  222. salam…boleh tak akak nak tau no siri gearbox 1.8 wira…. gearbox keter akak dah rosak… so kata pomen tu…. kena ikut no siri yang sebenar…. boleh faiz beritahu yer….nak confirm jer…

  223. salam bro..nk tumpang tnye…klac racing ape yang sesuai untuk enjin 6a10 v6 1.6…? TQ…

  224. salam.nk tanya kalau nk tukar clutch standard brape hrge die erk??

  225. salam kak ma, la apsal akak tak tanya pomen tu. hihi

  226. salam wkr667, mudah je tu. cek kt http://www.mudah.my bro

  227. salam naim, cuba carik kat forum mana2

  228. salam bro … saya nak bertanye berapakah kos untuk modified enjin naza sutera kepada enjin starex 1.3 turbo. kalu boleh saya nak tau berapa kos keseluruhannya…sbb saya memg berminat sgt nak buat nih bro tau la kos nak repair kereta naza nih mahal nak mampus… nak jual pun taklaku… itu pun kalu bro ada buat le

  229. salam aiman, tak berapa nak tau pasal naza sutera ni. tapi kalau saje nk borak bole call saya.

  230. bagus blog nie,hrap2 nie lar penyelesaian buat masalah sy…ermmm…kedai bro Faiz nie kat mne eyh…??

  231. salam din, kedai saya di batu 8, meru, klang.

  232. Ajar sye psg wayering 4g13 kabereta kepada injetson

  233. salam pandan, bole bro, tapi ada caj.

  234. As salam bro…sy gune saga magma 1.3, nk upgrade enjin & body n interior sket..agak2 bape kos .nya?

  235. salam bro…nak brtanya saya pakai perdana sei..saya nak tahu ada tak adjustable single cam pulley untuk perdana sei? klu ada boleh bg tahu jenama dan dimana tempat saya boleh dapatkan sebab sekarang saya dah masukkn crank pulley racing jenama jasma

  236. mod satria

  237. harry, tq atas maklumbalas bro

  238. rahim, ada masalah ke dgn jasma tu. ok dah kut.

  239. salam azizol, maaf bro harga saya susah nk citer kt sni. kalau serius call saya 0132057839 ok.

  240. salam bro faiz, saye mempunyai wira 4g93p doch .. saye dapat dari 2nd hand. so.. bila pakai top mmg ade, bila pick up, pelahan gila mcm kete besar plak pergi dia.. berat.. adakah kete nie telah di tune begitu? dengan kepakaran bro faiz tolong saye, mcm ne nak wat bg kete saye ringgan? nek bukit pun pkai gear 2? memalukan la…

  241. salam.. bro sy gune wira aeroback 1.5.. ingt nak tukar egen la.. coz kete ni scnd hnd nye.. kelajuan tak kene ngn jiwe.. than nak modified body kasi nmpk sport skt.. how much ye? n egen ape yg sesuai.. ? bengkel kat ne ye?

  242. salam bro faiz..saya nak pasang turbo kit pada putra 4g93 saya…boleh x bagitau anggaran kos utk pasang… barang ada skit2 saya dapat macam turbin td04,intercooler vr4 dan extractor gsr yg dh siap tambah piping ke wastegate, cuma piping intercooler dan ekzos blm ada…ada x sparepart yg perlu ditambah lagi x?

  243. salam bro faiz, saya pakai saga kete kebal tahun 2005. kalau nak tukar dashboard 4g91 bole masuk x or nak kena wat major modification?

  244. salam zhafri, kalau ikut ceklis saya macam ada yang tak complete lagi. Saya juga ada tips2 yang saya kongsi hanya dengan mereka yang serius shj. Saya pun tengah dalam pembikinan ceklis asas untuk kemudahan peminat baru turbo. untuk maklumat lanjut berkenaan soalan zhafri bolehlah terus hubungi saya melalui no hp yang tertera di blog ini.

  245. slm bro, sy mazni dri kedah, nk mintk panduan dn pandangan bro. sy da keta perdana sei auto standart,sy nk wat bagi ringan bila n save minyak keta sy cmna caranya? 1 lg sy nk tukar gearbox ke manual pa yg terbaik? n jimat cos. sy da dgr yg enjin perdana sei kena di rojakkan bru save minyak dn performance, x turbo pn x pa bro. bkn x nk tukar enjin n gearbox, cm banyak keja ja n duit kena pakai banyk ja.mintk bro bg budjet kasar la skli tq

  246. Assalam Semua..ape yg nak kene modified utk GSR std kilang ni utk lebih performance,kire keter pakai2 daily pegi keje, xnak yg modi giler2 punye..just sedap2 bawak utk daily and myk xde la mentekedarah sgt…

  247. ak nak tanye ni, kete ak wira 1.5 standard M, ak nk tahu, kalau ak nk masuk drive shaft evo boleh ke kalau gaerbox ak tu stndard 1.5?

  248. slm bro faiz….nk tnya..boley ke meter gsr masuk kt wira 1.6m..kena modified pape x…?

  249. salam bro..aku skg pakai wira 1.8 twincam..head gsr..hi cam 280 tomei..campuley smua siap afc 5button lg..lain smua stndart.. jd skg..aku tgh pening nk bli ag 1 keta.. no1; v6 evo3 standart kilang tahun 2001 harga 27k….no2; pdana evo1 stdart kilang tahun 97 harga 24k ….mna 1..aku mmg akn tukar dr stdart kilang ker maju khdapan skit laa prdana tuuu..cm piston,turbo ar60 ker,hi cam dan lau ada rzeki msuk e manage ker..jd skg..mna 1 aku patot amik antara dua tuu…utk yg evo1 tu aku risau body nya dahh lama jerr sbb thun 97..

  250. salam bro,kalau satria 1.3 masuk enjin 4g92 bleh x?lepas x untuk endorsement nanti?

  251. bro….gua pki wira LE 1.6….skg nie gua nak letak cam pulley….bole ker???enjin gua 4g92….

  252. bro…gua nak tye ckit….gua pki wira a/back 1.6…skg nie gua nak pasang cam pulley…bole ker???enjin gua 4g92

  253. salam bro,
    nak tanya engine kosong utk gsr turbo 4g93t cm5a market skg?
    sbb aku punye engine block dah leak piston dah crack, so pomen kata tukar engine kosong lagi bagus… ade cadangan x bro?

  254. sape sini ada ilmu sedikit sebanyak pasal ekzos?
    nak tanya kat piping ekzos tu ada barang orang panggil buah nenas..name spesifik nye ape ek…mahal tak harga benda tu..coz paiping kereta aku bocor benda tuh…pls bagi komen…email kat warga_klate@hotmail.com

  255. salam bro.
    1. brape anggaran kos nak buat B.O.T pada enjin caldina zzt 1.8 dan kos tukar head 2.0 dan kos tukar camshaft yang besar(tp standart)
    kereta sy kurang pick up la..

  256. salam..
    tumpg tnye..
    steering evo 4 boleh msuk x kat wira..

  257. salam fir, boleh aje bro. kalu nk confirm cal me 0132057839

  258. salam sahak, kes ni kena pm me kat facebook atau emel atau call 0132057839

  259. salam shark, sila pm kat fesbuk kami

  260. salam nero, sila pm kat fesbuk kami

  261. salam nero, sila mesej kat fesbuk kami

  262. salam matli, sila pos pm kat fesbuk kami

  263. salam. nk tau anggaran harga bolt on turbo utk wira 1.8dohc LE.

  264. nak tanya ckit..boleh tak enjin Naza citra 2.0cc masuk kat kia Sportage 2.0 cc tahun 1998?sape tau tolong jawap bro..

  265. bro syamsul, cuba tanya pakar yg ada di page fesbuk baru kami disini >> http://www.facebook.com/pages/WiRa-XtReMe/112717968750437

  266. c99 owner, nak tahu harga sila mesej private ke kami di fesbuk >> http://www.facebook.com/pages/WiRa-XtReMe/112717968750437

  267. Salam.

    saya nk tanya dan mohon cadangan saudara bagaimana utk menjadikan proton wira 1.3 tahun 98 saya lebih pick-up berbanding biasa tanpa perlu menukar enjin?

    Mohon bantuan saudara…… Tq.

  268. alo bro2..aku nk tau cmner nk modifikasi wira 1.3 standard tanpa tukar enjin.nk tukar class tau ada yang lain..?

  269. salam fadzil, bro bole tanya di facebook kami http://www.facebook.com/pages/WiRa-XtReMe/112717968750437

    kalau tak tukar enjin payah sikit bro

  270. bro fairul, ni kena tanya pakar ni

  271. cmni bro2 pakar.aku ni mmg da ambik automotif dlu.tp setakat tahap 2 je sbb xbpe mnt.so aku lari bidang lain.dlu aku ada satria 1.6 auto.aku tukar minual n make-up mivec turbo enjin evo3.tp bekas bini aku ambik psl aku letak atas nama dia.bodoh aku msa tuh.xkisahlah tu dh 6thn blaku.n skrg aku pakai wira 1.3 standard.(just buat ekzos)aku dh xbyk tau psl kete sbb dh lama sgt tgl.Aku da 2pilihan.1,aku nk buat modifikasi standard tanpa tukar enjin.aku nk tau kompenen apa ptt aku tukar..class tau gear box tau ada y lain?2,aku igt nk tukar enjin 4g92.kpada spe y ada enjin ni leh bgtau kmampuan enjin tu dr sgi pnjimatan n pecutan.soal beli leh bcg kmudian.tlg ya kpd bro2 y kaki kete ni…hehehe

  272. saya suka ngan ada nya pakar,pro.dan otai,tentang KERETA.saya b’harap dgn ada laman mcm nie KEKAL mcm nie, dan selalu ADA sampai BILA-BILA !

  273. bape eh modal nak buat wira jadi evo 3 , body jela depan belakang ?

  274. assalam bro faiz: nk tanye kereta ford saya selalu naik lampu oren (enjin). ada org kate suruh buat body throttle. agak2 brape kos die.

  275. as’kum en. Faiz, sy nak tanya skit sebab saya baru tkr enjin waja campro ke enjin GSR4G93 half cut kerana enjin ori ada mslh disebabkan overheated. Adakah saya perlu tukar clucth, fuel pump, tangki petrol dan lain-lain ke jenis GSR. Klu perlu apa yang paling sesuai. Mohon bantuan pendapat en. Faiz. Sy ni dari lahad datu, Sabah telah cuba menghubungi no.hp en. Faiz tp diluar kawasan. Mohon sangat2… trm ksh.

  276. salam perdana kalu dia ada masalah ekzos berasap apa punca nya dan berapa kos penambahbaikan nya?

  277. Wira aeroback 1.5 auto..proses overhoull dh buat tp kete x perform mcm sebelum ini..interior nak tkr dan bodykit myvec..

  278. salam bro..saya nak tny 1 je..saya ada kereta saga lama.tp dia clutch panjang sgt..kalo nak tukar biar jadi standard agak2 kna berapa?

  279. salam bro faiz, ape yg perlu dtukar utk + p-up & top bagi krete wira a/b 1.3 injection tanpa tukar enjin? zpe yg perlu dtukar & ape yg perlu dtambah?? series nk thu.tq

  280. salam bro. Nk than kit. Sy gne wira 1.5 se M. Sy ni jnis y agk ske kljuan sket. Ble drive kt town tu x kesah la. Nk laju sgt pon kjap2 trafic light.haha. tp bro. Ble naek hiway je tu y xbleh than. Nk mtk ilmu bro la cmne nk tingkat kn speed ngn pickup y agk bsesuaian la ngn bjet 2k? Thanks bro.

  281. askum bro2.sy nk tye,sy kai wira 1.3 1994 cburetor.ape kah y perlu sy buat tuk mnambah power pd kreta sy.tringin nk pkai turbo.

  282. Salam bro, nk mintak pendapat bernas sikit, sy guna satria 1.3 efi, sy ingin upgrade clutch lining asal (1.3) ke 1.6 punya..byk rakan yg bgtau flywheel asal perlu di skim.soalan sy, selepas menggunakan clutch 1.6 dgn skim flywheel asal, ada kah akan mengalami kesan2 yg negatif pd msa akan datang??mohon jawapan ya..tq..

  283. wira 4g92 soch upgrade doch boleh kew….ada mslh tak…..

  284. salam bro nk tnye waja nk masuk dashbord evo 8 bley kew

  285. gsr ck tak guna…plug coil tak de spare part

  286. salam bro….saya nak mintak pendapat dari anda….saya baru memiliki nissan sunny b11(1.3)….bahagian mana yg patut diubah suai dahalu…..

  287. salam bro,sya ada keta wira a/b 1.5 hasrat di hati tu ada nak tukar enjin halfcut tpi tk thu nk pilih yg mana satu sama ada mivec 1.6 atau pun gsr turbo 1.8 pada pendapat bro sy nk tya yg mana satu sesuai utk perjalanan jauh ke utra ke selatan dengan pick upnya sekali harap balas ke email sy izuan_talib@yahoo.com.my.nak tanya satu lagi persoalan adakah gsr turbo 1.8 keluarkan bunyi bersin sbb kebanyakkan turbo baru mcm bolt exzora tk bunyi bersin pun tu yg tk fhm tlg jelaskan terima kasih

  288. salam bro nak tye skit ape pndangan bro2 seme pasal time wira convert evo sy yg dah modyfide skit2…nak tye skrang nie psal time sy 10sec 300 meter ok xtime tu ker lembab lg…

  289. salam….bro sy nk jd club krtew ni……kalo sy nk modfkasi krta wira sy adw harga kawan2 x…….huhuhu…sbb harga spare part mahal kat kedai lgpon ssah mau cari…..tkh’s….apew2 pon congrt buka blog ni….hope dapt ramai lg frez…..

  290. salam bro achoiiii90, maaf agak lambat reply. kami agak sibuk jadi x sempat jenguk blog ni. mohon bro trus kemukakan request dan ikut arahan seterusnya di sini ==> http://azam97.wordpress.com/2012/12/07/bengkel-kereta-meru/

    terima kasih atas kerjasama bro.

  291. salam bro ikhwan, maaf agak lambat reply. kami agak sibuk jadi x sempat jenguk blog ni. mohon bro trus kemukakan request dan ikut arahan seterusnya di sini ==> http://azam97.wordpress.com/2012/12/07/bengkel-kereta-meru/

    terima kasih atas kerjasama bro.

  292. salam bro izwan, maaf agak lambat reply. kami agak sibuk jadi x sempat jenguk blog ni. mohon bro trus kemukakan request dan ikut arahan seterusnya di sini ==> http://azam97.wordpress.com/2012/12/07/bengkel-kereta-meru/

    terima kasih atas kerjasama bro.

  293. salam bro black, maaf agak lambat reply. kami agak sibuk jadi x sempat jenguk blog ni. mohon bro trus kemukakan request dan ikut arahan seterusnya di sini ==> http://azam97.wordpress.com/2012/12/07/bengkel-kereta-meru/

    terima kasih atas kerjasama bro.

  294. bro myfuad, jgn marah2 bro

  295. salam bro osman arif, maaf agak lambat reply. kami agak sibuk jadi x sempat jenguk blog ni. mohon bro trus kemukakan request dan ikut arahan seterusnya di sini ==> http://azam97.wordpress.com/2012/12/07/bengkel-kereta-meru/

    terima kasih atas kerjasama bro.

  296. salam bro mambu, maaf agak lambat reply. kami agak sibuk jadi x sempat jenguk blog ni. mohon bro trus kemukakan request dan ikut arahan seterusnya di sini ==> http://azam97.wordpress.com/2012/12/07/bengkel-kereta-meru/

    terima kasih atas kerjasama bro.

  297. salam bro satriakids, maaf agak lambat reply. kami agak sibuk jadi x sempat jenguk blog ni. mohon bro trus kemukakan request dan ikut arahan seterusnya di sini ==> http://azam97.wordpress.com/2012/12/07/bengkel-kereta-meru/

    terima kasih atas kerjasama bro.

  298. salam..saya ada hyundai sonata 1997 dah tukar enjin rvr 4g63T..masalah skrg kedudukan enjin senget..part pe yg sesuai utk kereta saya..

  299. salam bro nak tanya sikit proton perdan saya akan keluar bunyi seperti wisel agak kuat..tp bunyi 2 akan keluar bila enjin panas jalan 5kilo pastu bunyi..saya try dgr bunyi di area totalbody apa masalahnya bro..tq

  300. salam bro aku ngah cari keja mekanik sila contact aku 0174630062 please

  301. Salam. Apa pendapat bro tentang timing belt ORI POWER KEVLAR II Racing Timing Belt: PROTON WIRA/ ISWARA 1.5 4G15…sesuai ke di gunakan untuk Proton Saga Megavalve lama saya? Di katakan jimat minyak tapi b=namanya Power Kevlar II…apa pendapat bro?

  302. SLm bro sy skg pkai saga 1.5magma sy nk tnye pendapat bro la klau sye pkai engine 4g93t ok tk..

  303. Barang2 knpa susah sngt nk dpt..kt mna tmpt yy mudh dpt brng2 saga

  304. Bro…saya pkai perd rvr…masalah skrng…bila pasang econ…tekn mnyak jer semput…lau tutup econ ok…..apa masalah yang saya pelu kaji bro….tmpat saya tak da pomen special

  305. Sy ingin bertanya ingin buat turbo kit pada perdana..berapa modal


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 80 other followers